Internetprogramma helpt artrosepatiënt meer te bewegen

artrose-200x192Voldoende bewegen helpt patiënten met artrose aan heup of knie beter te functioneren zonder dat dit extra pijn hoeft te doen. Het gratis internetprogramma ArtroseInBeweging.nl dat speciaal hiervoor is ontwikkeld, is in verschillende fasen getest bij de doelgroep en aangepast. Onderzoekers van het NIVEL publiceren de onderzoeksopzet en de eerste resultaten in BMC Medical Informatics and Decision Making.

Omdat mensen met artrose veel pijn hebben, gaan ze op den duur steeds minder doen. Maar door die inactiviteit worden de pijn en beperkingen alleen maar erger. Terwijl uit eerder onderzoek bekend is dat voldoende bewegen de pijnklachten niet verergert, maar wel de beperkingen vermindert. En dat door voldoende bewegen zelfs operaties kunnen worden uitgesteld. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) ontwikkelde daarom een internetprogramma voor mensen met artrose aan knie of heup dat ze helpt in hun eigen tempo meer te gaan bewegen.

Motiveren
NIVEL-onderzoeker Daniël Bossen: “Er wordt vaak verondersteld dat bewegen de pijn verergert. Echter, deelnemers aan Artrose in Beweging (Join2move) ervaren en leren dat pijn niet gekoppeld is aan meer bewegen. Dit inzicht motiveert mensen om meer te gaan bewegen.” Het internetprogramma is in verschillende fasen getest, aangepast en opnieuw getest bij mensen met artrose. Het ontwikkelproces kan hierdoor ook als voorbeeld dienen voor andere ontwikkeltrajecten. Het programma is bovendien volledig geautomatiseerd, waardoor het een groot publiek kan bereiken met een minimale last voor de schaarse zorg. Door de toename van overgewicht en de vergrijzing zullen er in de toekomst steeds meer mensen met artrose komen die een beroep gaan doen op zorg.

Pilotstudie
In het artikel rapporteren de onderzoekers over een pilotstudie onder twintig patiënten met artrose aan knie of heup die via het internetprogramma Artrose in Beweging meer gingen bewegen. Na een periode van twaalf weken was de pijn gelijk gebleven, maar zijn ze wel veel meer gaan bewegen. Daarnaast hebben de onderzoekers twee gebruikerstesten afgenomen. Daarin voeren mensen hardop bepaalde taken uit, en kunnen de onderzoekers precies zien waar het misgaat, wat er onduidelijk is of beter kan. Met deze informatie is Artrose in Beweging weer aangepast. Binnenkort worden de resultaten verwacht van een groter onderzoek met meer patiënten.

www.artroseinbeweging.nl

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen