Waarschuwing voor levensgevaarlijke ecstasy in ‘s-Hertogenbosch

doodshoofdlogo copyright NFI-220.ashxAfgelopen weekend is een 21-jarige inwoner van ‘s-Hertogenbosch overleden ten gevolge van gebruik van ecstasy. Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat het om een beige ecstasytablet gaat met een doodshoofdlogo (zie foto, bron: NFI). Deze tablet bevat in plaats van MDMA (de werkzame stof in ecstasy) de levensgevaarlijke stof PMMA (paramethoxymethamfetamine) als hoofdcomponent.

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch waarschuwen voor gebruik van deze tablet. Er kan niet worden uitgesloten dat er ook andere pillen op de markt zijn die PMMA bevatten.

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van drugs met PMMA. Hiervoor is reeds gericht gewaarschuwd, onder meer via drugsfora en relevante sites als http://www.drugs-test.nl.

Gebruikers die in het bezit zijn van deze tabletten worden opgeroepen ze anoniem te laten testen via Novadic-Kentron (zie www.drugs-test.nl voor adressen). Gebruik van deze tabletten wordt hoe dan ook ten zeerste ontraden! De komende week zal Novadic-Kentron in ’s Hertogenbosch en andere Brabantse steden via een flyeractie jongeren in het uitgaansgebied waarschuwen. Daarnaast zullen social media ingezet worden voor deze waarschuwingscampagne.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat deze tablet op grote schaal op de markt is en wordt er  regionaal gewaarschuwd. Landelijk zijn instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld en is men in opperste staat van alertheid.

Vorige week heeft het Trimbos-instituut ook al gewaarschuwd voor de lichtzinnigheid waarmee door (sommige) gebruikers en in de media over gebruik van ecstasy wordt gesproken. Lees hier het persbericht.

Bron: Trimbos Instituut