EFIC-Grünenthal-Grant beloont zeven innovatieve onderzoeksprojecten

Array

Ondersteuning van jonge wetenschappers op het gebied van pijnonderzoek
Voor de 8e keer heeft de European Federation of IASP® Chapters (EFIC®) in samenwerking met het farmaceutische bedrijf Grünenthal Group de EFIC-Grünenthal-Grant (E-G-G) uitgereikt – een beurs die bedoeld is om jonge wetenschappers te ondersteunen in een vroeg stadium van hun experimentele projecten op het gebied van klinisch pijnonderzoek met menselijke vrijwilligers.

Het belang van de EFIC-Grünenthal-Grant is de ondersteuning van veelbelovende wetenschappers in de kritieke beginfase van hun carrière wanneer onafhankelijke financiële en logistieke steun vaak moeilijk te krijgen is.

2010_05_0001_-Ausbildung-&-Verschiedenes_kDe tweejaarlijkse beurs bedraagt in totaal 200.000 euro en wordt verdeeld onder de winnende projecten; de afzonderlijke beurzen hebben een waarde van maximaal 40.000 euro per project. Het belang van de ondersteuning van pijnonderzoek wordt onderstreept door de diversiteit aan onderwerpen – fundamenteel en klinisch pijnonderzoek bij mensen kent nog altijd vele facetten en onbeantwoorde vragen – en het toenemende aantal aanvragen: 80 jonge wetenschappers hebben hun veelbelovende onderzoeksvoorstellen met als thema pijn ingediend voor een EFIC-Grünenthal-Grant 2012.

De E-G-G 2012
De winnaars van de E-G-G 2012 zijn onafhankelijk geselecteerd door de EFIC® Commissie inzake Wetenschappelijk Onderzoek. Uit het enorme aantal aanvragen werden uit vijf Europese landen de volgende zeven klinische en humaan experimentele onderzoeksprojecten van zeer hoge kwaliteit gekozen:

  • Nociceptieve zenuwuiteinden als target voor auto-antistoffen.

Jordi CASANOVA-MOLLA (Spanje)

  • Visuospatiale aanpassing met prisma’s bij beroertegerelateerd complex regionaal pijnsyndroom: werkzaam tegen pijn of verwaarlozing?

Samar HATEM (België)

  • Een longitudinaal onderzoek naar chronische pijn, angst en depressie.

Lannie LIGTHART (Nederland)

  • Gegeneraliseerde angst als pad naar chronische wijdverbreide pijn.

Ann MEULDERS (België)

  • Beeldvorming met MRI van pathologie van grijze en witte stof bij centrale pijn na beroerte.

Till SPRENGER (Duitsland)

  • “Pijnengrammen”: psychofysiologisch onderzoek naar geheugensporen van nociceptieve informatie.

Elia VALENTINI (Italië)

  • Definiëring van perifere en centrale pathofysiologie en erfelijke gevoeligheidsfactoren van ciguateragerelateerde koude allodynie

Katharina ZIMMERMANN (Duitsland)
“Met trots maken we de winnaars van de E-G-G 2012 bekend. Dit jaar heeft de EFIC® Commissie inzake Wetenschappelijk Onderzoek door het enorme aantal aanvragen een zware dobber gehad aan het selecteren van de winnaars. Uit 80 aanvragen – waarvan de meeste van zeer hoge kwaliteit – uit diverse Europese landen hebben we zeven fantastische en interessante projecten gekozen. De ambitie van het beurzenplan is om een impuls te geven aan onderzoek dat in de toekomst uitvoerbaar zal zijn met behulp van concurrerende financiering uit andere bronnen. Daarom zijn we benieuwd naar de realisatie en bevindingen van deze zeven projecten en blij dat we ze kunnen ondersteunen.”  Aldus een trotse prof. Martin Koltzenburg (Voorzitter van de EFIC® Commissie inzake Wetenschappelijk Onderzoek).

Prijsuitreiking in Florence
De winnaars van de E-G-G 2012 zullen hun prijzen uitgereikt krijgen ter gelegenheid van de Openingsceremonie van het 8e EFIC® Congres “PAIN IN EUROPE VIII” (9-12 oktober 2013, Florence, Italië).

Bovendien zullen eerdere winnaars van de E-G-G 2010 over hun prijswinnende projecten vertellen en de voortgang en resultaten presenteren op het EFIC® Symposium “New Findings in Clinical Pain Research – Results of the EFIC®-GRÜNENTHAL Grants 2010” op het EFIC® Congres in Florence op 10 oktober 17:45 – 19:15 u.

Ga voor meer informatie naar www.e-g-g.info.

Over EFIC®
Het hoofdkantoor van de European Federation of IASP® Chapters (EFIC®) is gevestigd in Diegem/Brussel. EFIC® is een multidisciplinaire professionele organisatie op het gebied van pijnonderzoek en -geneesmiddelen, die bestaat uit de 36 Europese afdelingen van de International Association for the Study of Pain (IASP®), oftewel de door de IASP® geaccrediteerde officiële National Pain Societies in elk land. De afdelingen van EFIC vertegenwoordigen samen 36 Europese landen en bijna 20.000 artsen, fundamenteel onderzoekers, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychologen en andere zorgprofessionals in heel Europa, die zich bezighouden met pijnbestrijding en pijnonderzoek. Ga voor meer informatie naar www.efic.org.

Over Grünenthal
De Grünenthal Group is een onafhankelijk, internationaal, op onderzoek gericht farmaceutisch familiebedrijf met hoofdvestiging in het Duitse Aken. Voortbouwend op de unieke positie in pijnbestrijding wil Grünenthal het bedrijf worden dat de patiënt het meest centraal stelt en zo toonaangevend inzake therapie-innovatie worden. Grünenthal is een van de laatste vijf op onderzoek gerichte farmaceutische bedrijven met een hoofdvestiging in Duitsland die duurzaam investeren in onderzoek en ontwikkeling. De kosten van onderzoek en ontwikkeling bedroegen in 2012 zo’n 26 procent van de omzet. De onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie van Grünenthal is gericht op bepaalde therapiegebieden en geavanceerde technologie. We concentreren ons op de intensieve zoektocht naar nieuwe manieren om pijn beter, doeltreffender en met minder bijwerkingen dan ooit tevoren te behandelen. De Grünenthal Group heeft wereldwijd dochterondernemingen in 26 landen. De producten van Grünenthal worden in meer dan 155 landen verkocht. Wereldwijd telt de Grünenthal Group 4400 medewerkers. In 2012 bedroeg de omzet van Grünenthal €973 mln. Meer informatie: www.grunenthal.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen