Patientenfederatie roept gedupeerden Ruwaard op zich te melden

Array

ruwaardRTL Nieuws onthulde dat in 2010 en 2011 mogelijk tientallen patienten onnodig zijn overleden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. De patientenfederatie NPCF roept nabestaanden en patienten met klachten over het ziekenhuis op zich te melden.

“Mensen kunnen zich bij ons melden. Wij zullen dan de klachten verzamelen en mensen zo goed mogelijk ondersteunen,” zegt de NPCF. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat dit ziekenhuis in die jaren het hoogste sterftecijfer had van alle ziekenhuizen en dat er jarenlang ernstige misstanden konden voortduren.

“Ik denk dat je mag zeggen dat het schandlig wat hier gebeurd is”, zegt Wilna Wind, directeur van de patientenfederatie in RTL Nieuws. “Jaar in jaar uit zo onderpresteren, het toch stilhouden en maar doorgaan met ruzieen.”

Uit onderzoek van de RTL researchredactie bleek dat basiszaken voor een veilige zorg niet goed was geregeld, wat al jaren intern bekend was. Er was volgens ingewijden bijvoorbeeld te veel verantwoordelijkheden overgelaten aan arts-assistenten, patientendossiers waren slordig of werden slecht bijgehouden, patienten werden door artsen of verpleging soms onheus bejegend, de communicatie tussen medewerkers liep niet goed, er was een tekort aan specialisten op een aantal afdelingen en er was veel ruzie door de jaren heen. Tussen artsen onderling, maar ook tussen bestuurders en tussen bestuur en medische staf.

De NPCF gaat ook contact opnemen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg om klachten goed af te kunnen handelen. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zegt dat nabestaanden en (ex-)patienten met klachten die dit nog niet hebben gedaan, zich ook bij het ziekenhuis kunnen melden. Het nieuwe bestuur van het ziekenhuis geeft aan dat het nu ‘absoluut veilig is om naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis te gaan’.

(RTL Nieuws, 15/6/2013)

U kunt telefonisch of via de website contact opnemen met het de Zorglijn van patientenfederatie NPCF. Het telefoonnummer van de Zorglijn is 030 2916 777 (maandag t/m vrijdag van 10 tot 16 uur) of ga naar het webformulier.
Bron: Nieuwsbank.nl/NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen