Keurmerk TOPGGz voor Zorgprogramma Psychosen Groningen van Lentis

Array

Het Zorgprogramma Psychosen Hereweg Groningen van Lentis heeft als derde afdeling voor psychosenzorg in Nederland het keurmerk TOPGGz gekregen. Dit landelijke keurmerk wordt toegekend aan ggz-afdelingen die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van topklinische en vernieuwende patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en onderwijs. De toetsing wordt uitgevoerd door een onafhankelijke landelijke commissie.

Met zorgprogramma snel inspelen op wisselende situaties
Het Zorgprogramma Psychosen biedt zorg aan adolescenten en volwassenen met psychotische stoornissen en schizofrenie. De patiënten kampen met een complexe combinatie van psychiatrische, lichamelijke en sociale problemen. Ze hebben vaak hun leven lang zorg nodig. De zorgbehoefte kan  sterk wisselen. In rustige periodes is basiszorg voldoende. Maar de problemen kunnen ineens hoog oplopen en zo ingewikkeld worden dat een specialistische aanpak nodig is. gastvrouw-200x200Het vernieuwende en unieke van het Zorgprogramma Psychosen is dat snel kan worden geschakeld van basiszorg naar intensieve en gespecialiseerde topklinische zorg en weer terug. De basiszorg wordt geleverd door de zogenaamd FACT-teams, de meer intensieve zorg wordt geleverd in de vorm van dagbehandeling en opname in de kliniek.

Vernieuwende behandelingen en onderzoek

Ook op het gebied van onderzoek naar vernieuwende behandelingen is het Zorgprogramma Psychosen baanbrekend. Senior-onderzoeker Stynke Castelein: “Voor al ons onderzoek geldt dat het direct ten goede moet komen aan de patiënt. De onderzoeksvragen komen rechtsreeks uit de praktijk van de patiëntenzorg.” Zo wordt onderzoek gedaan naar nieuwe manieren om de zogenaamde negatieve symptomen te verminderen van mensen die een psychose hebben. Symptomen zoals het horen van stemmen of het hebben van wanen kunnen met medicatie worden verminderd. Maar negatieve symptomen als leegte, zich vlak voelen en tot niets komen, zijn moeilijk behandelbaar met medicatie.

Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS)
Eén van de methoden die wordt onderzocht is de Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS). Met deze methode worden de hersenen direct en pijnloos gestimuleerd met magnetische impulsen om negatieve symptomen te verminderen. Mogelijk leidt dit ook tot verbeteringen op het planvermogen en het geheugen.

Hospitality Project
Een ander belangrijk onderzoek is het Hospitality Project, het ontwikkelen van een nieuwe methode waarbij gebruik wordt gemaakt van lotgenotencontact in combinatie met vaardigheidstrainingen in de thuissituatie in plaats van in een instelling. Lotgenoten ontmoeten elkaar in de thuissituatie en koken met elkaar. Dit kan een positief effect hebben op iemands kwaliteit van leven, het gevoel meer grip te krijgen op het leven, het sociaal netwerk en de ervaren sociale steun.

Landelijke functie
De specialisten van het Zorgprogramma Psychosen Groningen worden regelmatig gevraagd door collega’s uit het land voor second opinions, diagnostiek en behandeladvies.

Bevorderen topklinische zorg
Het keurmerk TOPGGz heeft tot doel topklinische zorg binnen de ggz (geestelijke gezondheidszorg) te bevorderen en mogelijk te maken. Hierdoor ontstaat een breder en beter aanbod van gespecialiseerde derdelijnszorg die voldoet aan hoogwaardige kwaliteitscriteria. Door het keurmerk is het voor patiënten en verwijzers zichtbaar welke afdelingen erkende topklinische geestelijke gezondheidszorg leveren. Zie ook www.topggz.nl

Het Keurmerk TOPGGz wordt op 19 december aanstaande uitgereikt in Amersfoort.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen