Bortezomibinjecties bij ziekte van Kahler (Multiple Myeloom) nu ook thuis via Saxenburg Groep

Array

Bortezomibinjecties nu ook thuis mogelijk. Sinds kort is de afdeling oncologie van de Saxenburgh Groep gestart met het thuis toedienen van bortezomibinjecties aan patiënten met de ziekte van Kahler (Multiple Myeloom). Patiënten met deze ziekte hoeven voor deze injectie voortaan niet meer naar het ziekenhuis, maar kunnen deze nu thuis toegediend krijgen.

Kwaliteit voor de patiënt
“De verwachting is dat de mogelijkheid de injecties nu thuis toe te dienen een grote kwaliteitsverbetering voor de patiënt oplevert”, aldus hemato-oncologieverpleegkundige Rosanne Laarman. “Het toedienen van de injectie duurt ongeveer een kwartier en ging voorheen gepaard met een kort ziekenhuisbezoek. injectiePatiënten met de ziekte van Kahler zijn vaak slecht ter been en hebben te maken met onder andere psychosociale klachten als gevolg van het beperkte lichamelijke functioneren door hun ziek zijn. Veel patiënten doen daarom een beroep op iemand uit hun omgeving om met hen mee te gaan naar het ziekenhuis. Dit maakt de wekelijkse injectie tot een forse  belasting voor zowel de patiënt als zijn omgeving.”

 

Pilot

De thuisbehandeling bevindt zich in de pilotfase. “We zijn begin april gestart en momenteel zijn er drie patiënten waarbij we de bortezomibinjecties thuis al toedienen. Allen zijn zeer enthousiast”, aldus Rosanne. “Deze vorm van zorg aanbieden over de grenzen van het ziekenhuis, vraagt veel overleg met andere zorgpartijen”, aldus Edwin Frenay van ’t Veen, programmamanager Oncologie. “Aan het einde van de pilot zal derhalve niet alleen worden gekeken naar de ervaringen van patiënten, maar ook naar die van andere zorgaanbieders in de regio en op welke wijze zij hierin kunnen worden betrokken”.

 

Patiënten die de injectie voor het eerst krijgen, moeten hiervoor nog naar het ziekenhuis komen, dit in verband met eventuele allergische reacties. Als dat goed gaat kunnen zij de volgende injecties thuis krijgen. Omdat patiënten niet meer in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben verpleegkundigen voor een kortere tijd zicht op de patiënt. “Ondanks dat we nog nooit een vreemde reactie op de injectie hebben gezien, ontvangen de patiënt maar ook diens huisarts, alle informatie die nodig is als er een reactie optreedt. Bijvoorbeeld welke klachten voor kunnen komen, maar ook onze telefoonnummers zodat we altijd bereikbaar zijn.”

 

Behalve thuis bortezomibinjecties toedienen, bieden de oncologieverpleegkundigen ook al consulten aan thuis in samenwerking met Care for cancer en komen zij op huisbezoek voor het prikken van bloed bij bepaalde groepen oncologiepatiënten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen