Farmabedrijven en universiteiten werken samen aan delen van onderzoeksdata

Array

Druk op R&D-budgetten door bezuinigingen mede een stimulans om samen te werken
Van 17 tot en met 19 juni vond in Amsterdam de ‘tranSMART developer and user meeting’ plaats. Dit initiatief moet de basis leggen voor een IT-infrastructuur waarbij universitair medisch centra en het farmaceutisch bedrijfsleven precompetitief samenwerken en onderzoeksdata gaan delen. De bijeenkomst had een internationaal karakter en brengt de belangrijkste spelers op dit vakgebied samen.

“Een unieke bijeenkomst”, zo schetst medeorganisator Kees van Bochove, CTO van de Utrechtse startup The Hyve, de tranSMART developer and user meeting. “We brengen experts van over de hele wereld bijeen om samen te gaan werken aan één platform om researchdata te gaan delen. Die samenwerking is heel bijzonder.”

Op dit moment zijn er diverse initiatieven die allemaal bezig zijn met ontsluiting en delen van data voor wetenschappelijk onderzoek. Van Bochove: “Zo heeft bijvoorbeeld in Nederland het topinstituut CTMM het project TraIT, onder leiding van prof. Gerrit Meijer. Maar er is ook het IMI eTRIKS project. En ook op andere plekken wordt aan de dataontsluiting gewerkt, zoals bij Janssen, Pfizer, het VUMC en de tranSMART Foundation. Al deze inspanningen stonden tot nu toe tamelijk los van elkaar.  Deze meeting is bedoeld om al die inspanningen te stroomlijnen en te gaan werken aan één platform.”

De druk op R&D-budgetten door bezuinigingen is mede een stimulans om samen te werken, constateert Van Bochove. “Farmabedrijven en UMC’s redeneren: alles waar we precompetitief kunnen samenwerken is meegenomen. onderzoek dnaMaar de bottom-line is natuurlijk dat samenwerking loont. Door de krachten te bundelen kun je veel geld, tijd en energie besparen en kunnen onderzoeksresultaten sneller naar oplossingen voor de patiënt worden vertaald. Dat is de gedachte achter deze bijeenkomst in Amsterdam.”

De basis van een gemeenschappelijk platform zal worden gevormd door tranSMART, vertelt Van Bochove. “Een jaar geleden heeft het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson de broncode van tranSMART vrijgegeven, waardoor het open source werd. Voor die tijd was het als datawarehouse voor translationeel onderzoek alleen voor het bedrijf zelf beschikbaar. Er blijkt ontzettend veel interesse in tranSMART te zijn, omdat het een enorm potentieel biedt. Wij willen nu de wensen en behoeften van alle betrokken partijen inventariseren, om op basis van tranSMART verder te werken aan een gemeenschappelijke basis die voor iedereen bruikbaar is.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen