Intensive Care afdelingen Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC werken nauw samen

Array

Samenwerking geformaliseerd in overeenkomst
De afdelingen Intensive Care van het Maasstad Ziekenhuis en het Erasmus MC hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel van de samenwerking is verbetering van kwaliteit van zorg, naadloze doorbehandeling van patiënten, kostenbesparing door projecten niet dubbel te doen en gezamenlijke uitvoering van wetenschappelijk onderzoek. De initiatieven voor de samenwerking komen vanuit de verpleegkundige teams.

Optimale zorg

[Onderschrift foto]: (zittend) Dhr S. Duran, medisch manager Maasstad Ziekenhuis en Dhr D. Gommers, medisch manager Erasmus MC met collega’s na ondertekening samenwerkingsovereenkomst.

[Onderschrift foto]: (zittend) Dhr S. Duran, medisch manager Maasstad Ziekenhuis en Dhr D. Gommers, medisch manager
Erasmus MC met collega’s na ondertekening samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking is niet nieuw. Patiënten die vanuit het Maasstad Ziekenhuis worden doorverwezen naar het Erasmus MC, bijvoorbeeld met ernstig hersenletsel, kunnen probleemloos worden doorbehandeld. Andersom worden patiënten met ernstige brandwonden behandeld in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. De gehanteerde protocollen hebben in beide ziekenhuizen dezelfde uitgangspunten. Deze samenwerking komt de patiëntenzorg ten goede. De kwaliteit van zorg wordt bewaakt en verbeterd. Dit leidt uiteindelijk ook tot kostenbesparing. Het is de bedoeling om in de toekomst protocollen en werkinstructies samen te ontwikkelen, zodat de aansluiting nog effectiever en efficiënter wordt. Deze protocollen worden ook gedeeld met partnerziekenhuizen van beide instellingen. Hierdoor hoeven niet alle IC’s in de regio tijd en middelen te steken in het zelf ontwikkelen van deze documenten. De protocollen en werkinstructies zijn hierdoor ook in alle aangesloten ziekenhuizen kwalitatief identiek en evidence based.

 

Gezamenlijk onderzoek

De Intensive care afdelingen van de beide instellingen gaan samen meer wetenschappelijk onderzoek verrichten. Met de resultaten van deze onderzoeken kunnen beide ziekenhuizen een nog hogere kwaliteit van zorg aan hun patiënten bieden. De ontwikkeling van E-learning modules van op de IC gerelateerde vaardigheden wordt door het kernteam scholing en opleiding van het Maasstad Ziekenhuis meer en meer ontwikkeld. De content van deze modules zal ook kosteloos worden gedeeld met de Intensive Care van het Erasmus MC.

 

De samenwerking past uitstekend binnen de visie van de conceptrichtlijn Intensive Care om kennis en kunde te delen met de overige ziekenhuizen in de regio.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen