Nieuw boek van ASz-internist dr. Eric van Bommel bundelt de kennis van zeldzaam ziekte Idiopatische retroperitoneale fibrose ( iRPF )

‘Idiopatische retroperitoneale fibrose’ (iRPF), een chronische ontsteking achterin de buik, is een zeldzaam en complex ziektebeeld. Internist dr. Eric van Bommel van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is dé iRPF-expert voor patiënten uit heel Nederland en België. Van zijn hand verschijnt deze maand een wetenschappelijk (Engelstalig) boek, waarmee hij andere medisch specialisten kennis en handvatten verschaft om met iRPF om te gaan.

Het boek, met als titel de naam van de aandoening, is de samenvoeging en bewerking van veertien eerdere, internationale publicaties over iRPF door Van Bommel. Een belangrijk en nieuw onderdeel van het boek voor medici is een ‘flowchart’ (of ‘beslisboom’), die aangeeft welke behandeling van de iRPF-patiënt onder welke omstandigheden de voorkeur verdient. “Ik wil collega-artsen die zoekende zijn, hiermee op weg helpen”, zegt Van Bommel. Gedurende de laatste tien jaar heeft hij een grote persoonlijke gedrevenheid ontwikkeld om de zorg aan iRPF-patiënten te verbeteren en stroomlijnen.

Zelf heeft hij bijna tweehonderd iRPF-patiënten onder behandeling (gehad), verreweg de grootste populatie patiënten met iRPF in Nederland en België en vermoedelijk ruim daarbuiten. Van Bommel: “Lastig aan iRPF, is dat de ziekte voor veel artsen niet direct thuis te brengen is, omdat iRPF voorkomt bij slechts 1,3 op de 100.000 mensen. Patiënten melden zich met toenemende pijn in de buik of rug, soms in combinatie met een gestoorde nierfunctie. Ze komen daardoor aanvankelijk terecht bij uiteenlopende specialisten, zoals de uroloog, internist-nefroloog, maag-darm-lever arts of vaatchirurg”.

20130620 iRPF-boek overhandigd

Van Bommel (midden) heeft het boek aan patiënt Charles Serrarens (links) overhandigd, rechts voorzitter Marck Kock van de Wetenschapscommissie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. FOTO FREDERIKE ROOZEN-SLIEKER

De praktijk van Van Bommel is door de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) aangemerkt als nationaal expertisecentrum voor iRPF. Patiënten worden hierdoor tegenwoordig sneller verwezen naar Van Bommel. Ook wordt hij wekelijks geraadpleegd door collega’s voor advies.

De oorzaak van iRPF is grotendeels onbegrepen. De ontsteking rondom de grote buikslagader is goedaardig, maar kan een agressief verloop hebben en tevens een grote invloed op de kwaliteit van leven. In de bestaande literatuur wordt het gebruik van corticosteroïden, zoals prednison, aanbevolen om de ontsteking te remmen. Wegens de ernstige bijwerkingen hiervan, doet Van Bommel al jaren onderzoek naar de effectiviteit van een alternatief: het anti-borstkankerhormoon tamoxifen. Van Bommel: “Bij een meerderheid van de iRPF-patiënten kan tamoxifen uitkomst bieden. De ontsteking wordt vaak vrijwel helemaal teruggedrongen zonder noemenswaardige bijwerkingen.” Het onderzoek naar tamoxifen bij iRPF wordt beschreven in het boek en gaat de komende jaren onverminderd voort.

Bestuursvoorzitter prof. dr. Marcel Levi van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam heeft het voorwoord bij het boek voor zijn rekening genomen. Hij betoogt dat iRPF zo weinig voorkomt, dat artsen gebruik móeten maken van expertise-based geneeskunde, waarbij hij Van Bommel bestempelt als ‘de nationaal expert op het gebied van iRPF’. Van Bommel is trots op deze aanbeveling, voor zichzelf en voor alle collega’s met wie hij nauw samenwerkt in het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Wij bewijzen dat ook een regioziekenhuis internationaal gerespecteerd en relevant onderzoek kan doen.”

Het boek ‘Retroperitoneal Fibrosis’ van dr. Eric van Bommel is verkrijgbaar via [email protected].


___________

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen