Professionele mantelzorg maakt 43% WMO-besparing gemeenten mogelijk

Array

Het huidige kabinetsbeleid waarin AWBZ-zorg naar de WMO wordt overgeheveld, zorgt ervoor dat gemeenten te maken krijgen met aanzienlijke extra kostenposten. Uit onderzoek van Senior Service is echter gebleken dat gemeenten 43% kunnen besparen door de individuele begeleiding in de WMO door professionele mantelzorgers te laten verzorgen.

Tarief huidig PGB te hoog
Veel niet-medische taken worden op dit moment nog door medisch geschoolde mensen uitgevoerd, zo ook de individuele begeleiding. Door professionele mantelzorgers deze individuele begeleiding te laten verzorgen, kan fors bespaard worden op de huidige PGB-uurtarieven. Senior Service werkt met een dusdanig lage overhead dat een uurtarief van 16,90 euro geboden wordt. Dit ten opzichte van de huidige PGB-tarieven boven de 30 euro. mantelzorgerMensen met een somatische aandoening of beperking van 75 jaar en ouder krijgen op dit moment bijvoorbeeld gemiddeld 18,9 uur per week individuele begeleiding. Het budget per week via het PGB is  omgerekend € 643,36. Senior Service kan, met een uurtarief van € 16,90 en reiskostenvergoeding deze uren invullen voor  € 366,72: een besparing van 43%. Als de juiste hulpverlener, op het juiste moment, het juiste werk doet kan daarmee de zorg goedkoper worden.

In 69% van de zorgvragen kan een professionele mantelzorger een aanvulling zijn
Uit het onderzoek is verder gebleken dat professionele mantelzorgers in 69% van de zorgvragen die vanuit de AWBZ naar de WMO overgeheveld worden, een waardevolle én kostenbesparende bijdrage kunnen leveren. Van het geven van hulp bij het organiseren van de dagelijkse praktische zaken en het blijven slapen wanneer alleen zijn tijdelijk niet mogelijk is.

Recente artikelen