Sint Jans Gasthuis Weert meest patientvriendelijke ziekenhuis

Array

Het Sint Jans Gasthuis in Weert is het meest patientvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Deze publieksprijs is een initiatief van ZorgkaartNederland.nl, de grootste reviewsite voor de zorg. De waarderingen op deze site vormen de basis voor de uitslag. Patienten zijn vooral
erg positief over de zorgvuldige behandeling en de goede ontvangst van de verpleging. Uit het juryrapport: ‘Artsen verstaan hun vak en ze doen het uiterste om de juiste oplossing te vinden. Daardoor hebben patienten echt het idee dat ze in goede handen zijn. Het verplegend personeel stelt
mensen op hun gemak en zorgt ervoor dat zij niet worden behandeld als nummer’.

De prijs werd overhandigd tijdens het DigitaleZorgEvent door Wilna Wind, algemeen directeur van patientenfederatie NPCF.

mpvBeoordelingen
Alle ziekenhuizen met meer dan 100 waarderingen op ZorgkaartNederland.nl maakten kans op de prijs van Meest Patientvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. Om te komen tot de uiteindelijke ranking van de ziekenhuizen is gekeken naar aspecten als de accommodatie, de informatievoorziening en de
behandeling. Zowel de beoordelingen voor het ziekenhuis zelf als voor de artsen die er werken zijn meegeteld.

Openheid

De prijs is een belangrijke impuls voor ziekenhuizen om nog meer aandacht te schenken aan patientvriendelijkheid en meer ruimte geven voor het oordeel van patienten. “Mensen gaan op zoek naar informatie en er is grote behoefte aan openheid en duidelijke informatie in de zorg. Daar is nog
steeds niet echt sprake van. Er is nog steeds geen kwaliteitsinformatie voor patienten”, zegt Wind. “Dokters weten van elkaar precies door wie ze geholpen willen worden, maar patienten hebben die informatie niet. Dat moet veranderen. Je moet als patient toegang hebben tot voldoende informatie
om de dokter te vinden die het beste bij je past. ZorgkaartNederland helpt daarbij maar er moet nog veel meer gebeuren. Openheid over kwaliteit en kosten is hard nodig.”

Winnaars
Vorig jaar won het Ikazia ziekenhuis uit Rotterdam de prijs voor meest vriendelijke ziekenhuis. Dit jaar stonden Maxima Medisch Centrum uit Eindhoven en het Refaja Ziekenhuis uit Stadskanaal op nummer twee en drie. Het is de tweede keer dat een dergelijke prijs in Nederland wordt uitgereikt.
“Ook dit jaar was het weer een nek-aan-nek race,” zegt Wilna Wind. “Daarmee kunnen we alle ziekenhuizen complimenteren voor hun inzet om patientvriendelijk te zijn, en daar zijn we heel tevreden mee.”

Tien ziekenhuizen waren genomineerd voor de titel ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 2013’. Op vrijdag 21 juni aanstaande werd bekend wie de winnaar is. Dan is de opvolger bekend van het Ikazia ziekenhuis uit Rotterdam, de winnaar van vorig jaar (en nu opnieuw genomineerd).

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):
• Deventer Ziekenhuis
• Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten
• Ikazia ziekenhuis
• Leids Universitair Medisch Centrum
• Máxima Medisch Centrum
• Refaja Ziekenhuis
• Rijnland Ziekenhuis
• Rijnstate Arnhem
• Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis
• SJG Weert

ZorgkaartNederland hanteert de onderstaande spelregels:

  • Alle ziekenhuizen in Nederland en vermeld op ZorgkaartNederland.nl dingen mee naar de prijs.
  • Een ziekenhuis moet meer dan 100 waarderingen hebben op ZorgkaartNederland.nl.
  • Zowel waarderingen van specialisten als waarderingen van de locaties zelf tellen mee.
  • Er moeten minimaal 5 beroepsgroepen gewaardeerd zijn.
  • De prijs wordt uitgereikt op ziekenhuis niveau (alle waarderingen van de tot het ziekenhuis behorende locaties tellen bij elkaar op).
  • Factoren die meewegen in de ranking van het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis zijn onder andere:  het aantal waarderingen, de rapportcijfers over alle 6 de criteria die op ZorgkaartNederland worden uitgevraagd (afspraken, accommodatie, medewerkers, luisteren, informatie, behandeling), het aantal maal dat een waardering als ‘nuttig’ wordt ervaren, alsmede de mate waarin het ziekenhuis wordt ‘aanbevolen’ aan anderen.
  • Waarderingen geplaatst tot 10 juni 2013 worden meegenomen in de berekening.

Top 3 in 2012 was als volgt

  1. Ikazia ziekenhuis
  2. Deventer Ziekenhuis
  3. Leids Universitair Medisch Centrum

 

Meer informatie over de rangorde van de bovenstaande ziekenhuizen naar patiëntvriendelijkheid en hoe deze bepaald is, is hier te vinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen