Wetenschappelijke verenigingen en OMS verheugd over concentratie ziekenhuiszorg bij complexe operaties

Bij vier complexe operaties, waarvoor medisch specialisten onlangs zelf nieuwe kwaliteitsnormen opstelden, valt een forse concentratie van ziekenhuiszorg waar te nemen. Het gaat om  operatieve behandelingen van maag-, prostaat- en eierstokkanker en om behandelingen van vernauwde maaguitgang bij jonge kinderen. Dit blijkt uit een inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

De verzekeraars hebben bij alle Nederlandse ziekenhuizen de kwaliteit van zeven complexe behandelingen in kaart gebracht. De normen voor deze zeven behandelingen zijn opgesteld door de wetenschappelijke verenigingen van chirurgen (NVvH), urologen (NVU) en gynaecologen (NVOG). Het overzicht is te zien op http://www.minimumkwaliteitsnormen.nl. Inzicht in naleving van de normen wordt gehaald uit de kwaliteitsregistraties van wetenschappelijke verenigingen.

hartoperatie_stamcellen01De NVvH, NVU, NVOG en koepelorganisatie Orde van Medisch Specialisten (OMS) zijn verheugd over de snelheid waarmee ziekenhuizen de nieuwe kwaliteitsnormen hebben ingevoerd. De wetenschappelijke verenigingen en de OMS constateren dat het mechanisme van normen stellen door de wetenschappelijke verenigingen, het invoeren van de normen door ziekenhuizen en het  inkopen op normen door verzekeraars goed blijkt te werken. Verder wijzen zij op het belang dat ziekenhuizen voldoende tijd moeten krijgen om aan de normen te kunnen voldoen. Snelheid mag niet ten koste gaan van zorgvuldigheid.

De wetenschappelijke verenigingen en de OMS zijn het met patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars eens over dat deze concentratie van complexe ziekenhuisbehandelingen een belangrijke stap is in de verbetering van de kwaliteit van zorg.

Bron: OMS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen