Risico op darmkanker onderschat

Array

darmkankerCollecteweek MLDS start 24 juni 2013
Uit TNS Nipo-onderzoek[1] uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) blijkt dat veel Nederlanders denken dat zij een kleine kans hebben op het krijgen van darmkanker. Dit is onterecht; jaarlijks krijgen meer dan 13.000 patiënten de diagnose darmkanker, dat zijn 35 mensen per dag. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Deze cijfers onderstrepen het belang van de collecteweek van de MLDS; van 24 juni tot en met 29 juni gaan duizenden vrijwilligers langs de deuren om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar en voorlichting over darmkanker.

Weinig kennis
60% van de mensen boven de 50 jaar geeft aan weinig tot geen kennis over darmkanker te hebben. Een deel van de Nederlanders weet niet welke klachten kunnen wijzen op darmkanker. Het ontbreken van deze kennis is een drempel voor Nederlanders om op deze alarmsignalen te gaan letten. Het letten op alarmsignalen verkleint het risico op darmkanker niet, maar hierdoor is men wel alerter op veranderingen in het ontlastingspatroon. Zo kan darmkanker eerder ontdekt worden en is de kans op genezing groter. Als darmkanker namelijk in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is deze zeer ernstige ziekte vaak beter te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing.

Wees alert
Het is belangrijk om klachten die kunnen wijzen op darmkanker te herkennen. Iedereen heeft wel eens last van darmklachten of problemen met de stoelgang. In verreweg de meeste gevallen heeft dit te maken met voeding, stress of een infectie. Maar soms kan er ook iets anders aan de hand zijn.
Wees alert op de volgende klachten/alarmsignalen:

·         Een blijvende verandering in uw ontlastingspatroon, in regelmaat of soort ontlasting

·         Bloed en/of slijm bij de ontlasting

·         Onverklaarbaar gewichtsverlies

·         Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel

·         Loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang

·         Constante vermoeidheid

Deze klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Bij bloed bij de ontlasting, is het verstandig om sowieso een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. Meer informatie is te vinden op www.darmkanker.info.

Collecteweek
In de week van 24 tot en met 29 juni 2013 gaan de vrijwilligers de straat op om te collecteren. Het geld dat met de collecte opgehaald wordt, stelt de MLDS in staat wetenschappelijk onderzoek te financieren en voorlichting te geven. Wetenschappelijk onderzoek helpt om tot betere behandelmethoden te komen, darmkanker terug te dringen en de vooruitzichten voor mensen met darmkanker te verbeteren. Met voorlichting wil de MLDS ervoor zorgen dat mensen alarmsignalen herkennen en op tijd naar de dokter gaan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen