Winnaar Doctors 2.0 & You wil ook isolement ziekenhuispatiënten in Nederland doorbreken

Array

Hopital Affinite won begin  juni de 1ste  Doctors2.0 innovatie start-up prijs in Parijs. De bedenker, Julien Artu, ontwikkelde na zijn ziekenhuisopname een sociaal netwerk,  uitgaande van dezelfde interesses, voor mensen die in het ziekenhuis liggen.  Afgelopen week bezocht hij Nederland om met deze applicatie binnenkort ook het sociaal isolement van patiënten in Nederland doorbreken.

2013-06-07 16.47.39Twee jaar geleden kreeg Julien Artu (30) een ernstig auto-ongeluk. Als gevolg hiervan lag hij vijf maanden in het ziekenhuis om te revalideren en waarvan een groot deel fulltime in bed. “In het begin komen je familie en vrienden op bezoek maar dat neemt geleidelijk aan af. Na een tijdje, juist als je je begint te vervelen komt er nagenoeg niemand meer. Ik reisde veel voor mijn werk en mijn vrienden woonde ver weg. Je vrienden online ontmoeten is ook lastig, die zijn overdag sowieso druk aan het werk”

Doordat hij geconfronteerd werd met een sociaal isolement kwam hij op het idee om een ‘datingsite’ voor mensen in het ziekenhuis te ontwikkelen waar je elkaar kunt ontmoeten op interesse. ” Het doel van de site “Hopital Affinity is nadrukkelijk niet om een nieuwe liefde te vinden, maar om het verblijf in het ziekenhuis aangenamer te maken door het mogelijk te maken andere patiënten te ontmoeten in dezelfde situatie en met dezelfde passies als jij.

Hopital Affinite is vooral gericht op mensen die voor langere tijd  in het ziekenhuis liggen en bedoeld om de ontmoeting  met de patiënt aan de andere kant van de gang te stimuleren. Julien Artu: “Ons netwerk moet ook gebruikt kunnen worden door mensen met een dwarslaesie die hun systemen bedienen hun ogen.”  De technische eisen voor het gebruik zijn zeer beperkt, er is alleen een de wifi aansluiting nodig. Ziekenhuizen betalen voor een licentie en hebben zelf geen onderhoud of werk eraan te hebben. Te vergelijken met een tv die aangeboden wordt op de kamer.

Er zijn vele online community’s waar je over je ziekte kunt praten. Met Hopital affinite is bewust gekozen voor een andere insteek.” Wij besteden nadrukkelijk geen aandacht aan de ziekte, deze willen we juist vergeten en mensen bezig laten zijn hun interesses zoals films, kaarten, muziek of reis foto’s uitwisselen. ” Je kunt  (anoniem) een profiel aanmaken met avatar, met elkaar chatten, online een kaartspelletje spelen etc. Zo heb je een online sociaal leven in het ziekenhuis. ” Julien Artu wil helpen niet in een sociaal isolement te komen en een leukere tijd bezorgen.

Op 7 juni won Julien Artu met zijn initiatief de finale van de start-up competitie van doctors2.0, het internationale eHealth congres. Inmiddels bieden in Frankrijk diverse ziekenhuizen Hopital affinite aan als service voor hun patiënten en zijn er zeer positief over. Ook kan de applicatie worden gebruikt om activiteiten in het ziekenhuis aan te kondigen of mededelingen te doen, een mooie aanvulling op de interne communicatie met de patiënt. Vanaf september is de applicatie ook beschikbaar voor Nederlandse ziekenhuizen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen