Nieuw instrument voor personeelsplaatje huisartsenpraktijk

Array

huisartsimages1NIVEL: personeel in huisartspraktijk
Een nieuw instrument analyseert de optimale mix aan huisartsen, doktersassistentes, praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en physician assistants in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Huisartsen en managers krijgen hiermee inzicht in het personeel dat ze nodig hebben voor een optimale praktijkvoering. Met als uitgangspunt: de juiste hulpvraag op het juiste moment bij de juiste hulpverlener. Belangrijk vanwege de groeiende zorgvraag en stijgende kosten.

Skill Mix Analyse Huisartsenvoorziening is een praktische tool voor personeelsplanning. Huisartspraktijken en gezondheidscentra kunnen er een analyse mee maken van het benodigde personeel met verschillende kwalificaties om hun aanbod af te stemmen op de vraag naar zorg in de praktijk. Er was nog geen instrument voorhanden om analyses van de vraag naar zorg en het benodigde personeel te combineren. Een huisarts kan zo met het oog op de toekomst kijken of het verstandiger is een praktijkondersteuner in dienst te nemen of bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist of physician assistant. Het instrument is ontwikkeld op initiatief van de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH) door het NIVEL, Maastricht UMC+ en TRANZO voor het ministerie van VWS, Brabant Medical School, Provincie Noord-Brabant, Stichting Robuust en de zorgverzekeraars CZ Actief in
Gezondheid en VGZ.

Vrij te gebruiken
Het instrument is gratis op internet te raadplegen. De gebruiker wordt stapsgewijs door een beslissingsproces geleid. Huisartsen en gezondheidscentra kunnen gegevens uit de praktijk invoeren en deze vergelijken met landelijke referentiecijfers. Daarna wordt hun oordeel gevraagd over de aansluiting van de zorgvraag op het aanbod van de praktijk en welke functionarissen, zoals doktersassistentes, praktijkondersteuners, physician assistants, verpleegkundig specialisten ze naast het aantal huisartsen in de analyse willen betrekken. En ook, welke bijdrage ze denken dat deze kunnen leveren om knelpunten in de zorgvraag op te vangen en welke nieuwe mogelijkheden dat biedt.

Geen invuloefening
NIVEL-afdelingshoofd prof. Dinny de Bakker: “Het instrument is geen invuloefening waar een nauwkeurig personeelsplaatje voor de praktijk uitrolt. Eigen overwegingen en inschattingen zijn een essentieel onderdeel van het proces. Het instrument helpt wel dat beslissingsproces te structureren en rationaliseren. En het brengt relevante gegevens uit diverse bronnen handig bij elkaar. Het helpt anders te denken en biedt alternatieve taakverdelingen, met praktijkondersteuners, verpleegkundig specialisten en anderen.”

Getest
Het instrument is getest in vijf huisartsenpraktijken. De eerste reacties van gebruikers zijn positief. Het instrument lijkt in zijn opzet geslaagd.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen