Binnen 20 minuten resultaat HIV-test bekend bij HIV-checkpoint UMC St Radboud

UMC St Radboud opent HIV-checkpoint
De afdeling Infectieziekten van het UMC St Radboud start 1 juli een HIV-checkpoint. Tweemaal per week kunnen mensen zich anoniem laten testen op HIV. Dankzij een sneltest is de uitslag binnen 20 minuten  bekend. Iedereen die 18 jaar en ouder is, kan zich zonder huisartsverwijzing laten testen. Het UMC St Radboud is tevens HIV behandelcentrum.

Het UMC St Radboud bood de afgelopen jaren op Wereld Aids Dag al de mogelijkheid tot anonieme sneltesten. Gemiddeld maken zo’n 60 mensen hier jaarlijks gebruik van. Door de opening van het HIV-checkpoint hoopt de afdeling dat de drempel om zich te laten testen kleiner wordt, vooral voor risicogroepen.  Een HIV-test wordt normaal gesproken door de huisarts of GGD uitgevoerd, maar niet iedereen kan of wil zich bij deze instanties laten testen. De test is onder meer aan te raden als je onveilige seks hebt gehad, wanneer je zwanger wilt worden of als je met bloed van een ander in aanraking bent gekomen.

HIV-virusDiscreet en snel
De HIV-sneltest in het UMC St Radboud wordt discreet en anoniem afgenomen door een verpleegkundig specialist van het HIV behandelcentrum. Bij een positief resultaat kan de verpleegkundige tevens alle vragen over HIV en AIDS beantwoorden. Het checkpoint is geopend op maandag- en donderdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur. De test vindt uitsluitend plaats op afspraak, deze kan telefonisch worden gemaakt. Kosten van de sneltest zijn €25 en worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Naast de HIV-test, zijn er ook SOA-testen mogelijk.

Te laat getest
Uit landelijk onderzoek blijkt dat drie op de tien mensen die met HIV geïnfecteerd zijn, dit niet weten van zichzelf. Om te voorkomen dat HIV tot ziekte leidt of dat het virus wordt overgedragen op anderen, is een test essentieel. Hoe eerder een behandeling gestart wordt, des te beter is de prognose.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen