Resultaten nieuwe meta-analyse m.b.t cardiovasculaire events bij gebruik van linagliptine in fase 3 studies gepresenteerd tijdens de ADA

Array

Alkmaar en Houten, 1 juli 2013- Boehringer Ingelheim en Eli Lilly hebben tijdens de 73e sessie van het  jaarlijkse Amerikaans diabetes congres ADA (American Diabetes Association), resultaten gepresenteerd van een nieuwe analyse van fase III uitkomsten. Deze tonen aan dat Boehringer Ingelheim en Eli Lillyde behandeling met de dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4) remmer linagliptine (Trajenta®) niet in verband wordt gebracht met een verhoogd risico van cardiovasculaire events bij de behandeling van diabetes mellitus type 2, vergeleken met placebo, glimepiride en voglibose.1

“Het is algemeen bekend dat er een duidelijke relatie bestaat tussen cardiovasculaire events en diabetes type 2,” aldus Dr Odd Erik Johansen, MD, PhD, en Senior Clinical Programme Leader van Boehringer Ingelheim. “Cardiovasculaire events zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken bij patiënten met diabetes, verantwoordelijk voor meer dan 50% van de sterfte onder mensen met diabetes. Daarom is het van essentieel belang behandelingen te identificeren, die het risico op cardiovasculaire events niet verder verhogen.”ADADe gepresenteerde post-hoc analyse bestaat uit samengestelde resultaten van 19 dubbelblinde onderzoeken, met gegevens van 9459 patiënten die zijn behandeld met ofwel linagliptine (5mg: 5687, 10 mg: 160) of een combinatie van placebo met andere orale bloedglucose verlagende middelen (placebo: 2675, glimepiride: 775, voglibose: 162).

Het primaire eindpunt van de meta-analyse was een verzameling van: overlijden t.g.v. cardiovasculaire events, niet-fatale beroerte, niet-fataal myocardinfarct (MI) en hospitalisatie wegens instabiele angina pectoris (UAP).

Resultaten van de veiligheidsanalyse laten zien dat er minder primaire events zijn gerapporteerd in de linagliptine groep versus de groep met overige behandelingen (60 events in 5847 patiënten versus 62 events in 3612 patiënten). Ze vertoonden een lagere incidentie van 13,4 per 1000 patiëntjaren voor linagliptine vergeleken met 18,9 per 1.000 patiëntjaren voor de totale groep van behandelde patiënten met overige behandelingen, evenals een lagere risico ratio van 0,78 (CI: 0.55,1.12, p = NS).1 Deze niet-statistisch significante bevinding is zeker klinisch relevant, omdat het een eerste aanwijzing is dat linagliptine het risico van cardiovasculaire events  niet lijkt te  verhogen.

De lange termijn effecten van de behandeling met linagliptine versus glimepiride op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit worden momenteel onderzocht in de CAROLINA studie (CARdiovascular Outcome Study of LINAgliptin Versus Glimepiride in Early Type 2 Diabetes). CAROLINA is het enige, lopende lange termijn onderzoek naar cardiovasculaire uitkomsten met een DPP-4-remmer versus een actieve comparator (glimepiride). Tijdens de ADA werd gepresenteerd dat de baseline patiënt kenmerken van de studie met 6103 gerekruteerde patiënten een afspiegeling is van de behandeldoelgroep van vroeg gediagnosticeerde  patiënten met diabetes type2 met een verhoogd risico voor cardiovasculaire events.2

Resultaten van dit dubbelblinde  placebogecontroleerde onderzoek  worden verwacht in 2018.

De kenmerken van de in de CAROLINA geïncludeerde patiënten zijn:2

• 33,7% van de geïncludeerde patiënten hebben eerder cardiovasculaire complicaties gehad

• Duur van de diabetes was <5 jaar in 41%, 5 – 10 jaar in 28%

• HbA1c was 7,2%, waarvan 72,5% een HbA1c had van <7,5%

• 67,3% van de patiënten gebruikten 1 bloedglucose verlagend middel en 22,3% 2 bloedglucose-verlagende middelen (89,1% van de patiënten gebruikten metformine)

• Patiëntenpopulatie had een duidelijk overgewicht / obesitas. 46% van de deelnemers had een  BMI <30 kg/m2.

 

Over linagliptine

Linagliptine 5mg, merknaam Trajenta®, is vanaf 1 april 2012 in Nederland als UR-geneesmiddel –beschikbaar voor gebruik in combinatie met metformine of een combinatie van metformine en sulfonylureum. Daarnaast is het geregistreerd  als monotherapie ter verbetering van de bloedsuikercontrole bij volwassenen met diabetes type 2, die onvoldoende zijn gereguleerd met uitsluitend dieet en lichaamsbeweging en geen metformine kunnen verdragen of waarvoor metformine is gecontra-indiceerd ten gevolge van nierinsufficiëntie. Linagliptine behoort tot de klasse geneesmiddelen die dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4)-remmers worden genoemd. Linagliptine is in 1 doseringssterkte (5 mg) voor eenmaal daagse toepassing beschikbaar. Linagliptine verlaagt op glucoseafhankelijke wijze het bloedsuikergehalte door verhoging van de hoeveelheid incretine (GLP-1),. Linagliptine is de enige eenmaal dagelijkse diabetesbehandeling voor volwassenen waarvan de dosering niet behoeft te worden aangepast, ongeacht de nierfunctie of leverfunctie. Daarnaast is linagliptine als combinatiepreparaat met metformine onder de merknaam Jentadueto® in twee sterktes vergoed beschikbaar.3,4

 

Over diabetes
Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens ruim 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetespatiënten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is.5,6,7,8,9

 

Over Boehringer Ingelheim en Eli Lilly
Sinds januari 2011 werken Boehringer Ingelheim en Eli Lilly wereldwijd samen op het gebied van diabetes mellitus. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is gericht op de ontwikkeling van vier potentiële geneesmiddelen die zij gezamenlijk in de pijplijn hebben en welke behoren tot de belangrijkste geneesmiddelenklassen ter behandeling van diabetes. Deze samenwerking bundelt de krachten deze twee farmaceutische bedrijven met als doel om, ook in de toekomst, innovatieve geneesmiddelen voor diabetes patiënten beschikbaar te stellen. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com of www.lilly.com.

Bron: Boehringer Ingelheim – Lilly alliantie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen