Leijten: ‘Leg losbandig ondernemerschap in zorg aan banden’

Array

“De minister moet nu ingrijpen bij de misstanden op zorgboerderijen en bij zorgondernemers.” Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van de uitzending van Zembla zondagavond: “De zorg leent zich niet voor ondernemers die uit zijn op een zo hoog mogelijke winst.”

Zembla liet in haar uitzending zien hoe gehandicapten op zorgboerderijen werden gedrogeerd, opgesloten en niet de dagopvang kregen waar ze recht op hadden. Leijten wijdt dit aan de vrijheid die iedereen heeft om een zorgonderneming te beginnen: “Iedereen kan een zorgboerderij beginnen, er is geen enkele controle op de kwaliteit. Een kroeg kun je niet beginnen zonder diploma’s terwijl zorg aan kwetsbare mensen verleend kan worden met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.”

Een BV in de zorg hoeft aan geen enkele inhoudelijke eis te voldoen. Met mooie websites worden kwetsbare mensen geworven. Leijten: “Eenmaal binnen blijken mensen geen zorg te krijgen maar vooral een interessante melkkoe te zijn voor ondernemers op zoek naar winst.” Leijten wil een onmiddellijk stop op de vrije vestiging van zorgondernemers. “Alle zorgaanbieders zouden een vergunning moeten hebben. Het gaat hier om een kwetsbare groep mensen. Daar hoort gekwalificeerd personeel bij, geen beunhazerij. Een vergunningstelsel met strenge eisen over kwaliteit voorkomt dit soort misstanden.”

Leijten heeft een debat met minister Klink van VWS aangevraagd.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen