IPPZ lanceert e-health app

E-health ontwikkelaar IPPZ lanceert een generieke app voor patiënten in de zorg. Deze app is voor elke patiënt anders in te richten, waardoor de patiënt een ‘app op maat’ krijgt. Behandelaar en patiënt bepalen samen de inhoud van de app. Patiënten kunnen hierdoor met één app, 24 uur per dag, met hun iPhone eenvoudig werken aan hun behandeling. Altrecht geestelijke gezondheidszorg en GGZ Centraal zijn de eerste twee instellingen die de app aan hun patiënten aanbieden.

Universele app
De app is een verlengstuk van het online behandelplatform mijnTherapie, dat door veel zorginstellingen in Nederland wordt gebruikt. Patiënten met een inlog voor mijnTherapie kunnen de app eenvoudig downloaden via de Appstore. tb_125_logo_ippzNa het invullen van een beveiligde inlogcode op hun mobiele telefoon kan de patiënt opdrachten maken, dagboeken bijhouden en berichten sturen naar de behandelaar. De app wordt ingezet naast de reguliere face-to-face contacten die een patiënt heeft met zijn of haar behandelaar. Doordat de app een verlengstuk is van het behandelplatform kun je alle data uit de app volgen en inzien op het platform mijnTherapie.

Altrecht & GGZ Centraal
Het universele karakter van de app zorgt ervoor dat zorginstellingen de app voor diverse problematiek en patiëntdoelgroepen kunnen inzetten. De instellingen ontwikkelen zelf of in samenwerking met IPPZ zogeheten modules per type problematiek. Dit maakt de app uniek in zijn soort. De projectleiders e-health van beide instellingen, Renske Visscher en Matthijs Jantzen, onderschrijven dit: “Juist het generieke karakter spreekt ons zo aan. Op deze manier voorkom je dat je voor elk probleem een aparte app moet maken.”

Altrecht ggz en GGZ Centraal zijn de eerste twee instellingen die modules voor de app hebben ontwikkeld. Altrecht start in juli met de app op drie verschillende afdelingen voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek. GGZ Centraal heeft een module voor angstproblematiek ontwikkeld die al wordt gebruikt door patiënten van het Marina de Wolf Centrum.

Coachen op locatie
De patiënt kan in het geval van een moeilijke situatie direct de klachten, stemming of angst registreren. Een behandelaar ziet de data via het platform en kan hier direct feedback op geven.

In de behandeling worden zo kortere lijnen gecreëerd tussen de patiënt en de behandelaar.

“Ik vind de app vooral fijn omdat ik bijvoorbeeld tijdens mijn lunchpauze even iets in het dagboek kan noteren zonder dat anderen dit door hebben”, vertelt Sophie die werkt met de app. Een andere cliënt heeft het gevoel dat ze door middel van de app meer inspraak heeft op de behandeling: “Met deze app houd ik de behandeling zelf in de hand.”

De behandelaar kiest voor elke patiënt specifieke opdrachten voor behandeling op locatie. “Met de app sla ik een brug van mijn spreekkamer naar de huiskamer van de patiënt”, aldus een behandelaar van het Marina de Wolf-centrum.

Zowel Altrecht als GGZ Centraal zullen samen met IPPZ blijven werken aan het verder professionaliseren van de app om deze breder te kunnen inzetten binnen de instellingen. Daarnaast werkt IPPZ aan een versie van de app voor smartphones met een zogeheten Android besturingssysteem. IPPZ draagt hiermee bij aan technologische stappen die in de gezondheidszorg gemaakt worden om zorg dichterbij en laagdrempeliger te maken.

Bron: IPPZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen