Kans om ziekenhuisbacterie te krijgen in Duitsland veel groter dan in Nederland

Array

Grenscontrole voor ziekenhuisbacterie door grensoverschrijdend onderzoek in EurSafety
De kans om een ziekenhuisbacterie te krijgen is in Duitsland veel groter dan in Nederland. Hier veroorzaken bacteriën na een operatie weer vaker een wondinfectie. Wat is de oorzaak van deze verschillen en hoe wordt de steeds internationalere gezondheidszorg voor patiënten overal even veilig? Duitse en Nederlandse zorgcentra onderzoeken het samen in het zesjarige project EurSafety, dat meldt het UMCG.

Meer kennis, goede preventie en bestrijdingsmiddelen zijn daarom noodzaak. Friedrich: “Dat kun je niet in je eentje bereiken. Patiënten worden veel uitgewisseld tussen zorginstellingen, soms tot in andere landen. Bacteriën kennen geen grenzen, dat moet dus ook voor de bescherming gelden.”
AntibioticaresistentieZiekenhuizen, verpleeghuizen, artsenpraktijken, revalidatieklinieken en de GGD in de grensregio’s participeren sinds 2009 in EurSafety. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar effecten van handhygiëne. Of antibioticagebruik: “Zorgverleners moeten weten wanneer het zin heeft dat te geven. Soms leidt het er alleen toe dat de bacteriën er resistent voor worden.” En gezocht wordt naar snelle manieren om besmettingen te verhelpen.
Alle kennis wordt verzameld in de online database eursafety.eu, waar het ook voor andere artsen en patiënten beschikbaar is. Friedrich: “Zo’n duizend zorgverleners komen al op dit platform samen.”

Strijd heeft prioriteit

Zorginstellingen uit vijf Nederlands-Duitse grensregio’s voeren via Eursafety Health-net samen de strijd tegen zogeheten ziekenhuisbacteriën. Vanuit het UMCG stuurt professor Alex Friedrich de kennisvergaring, preventie- en bestrijdingsinitiatieven aan als projectleider. Zelfs de oratie die de hoogleraar medische microbiologie eind juni hield, ging deels over infectiepreventie. Want wat hem betreft wordt het tegengaan van de ziekenhuisbacterie topprioriteit voor alle zorgverleners.

Patiënten met Klebsiella

Om het belang daarvan in te zien hoef je niet verder te kijken dan Groningen. Eind 2012 lag de klebsiellabacterie nog op de loer. Een aantal patiënten van het UMCG en Harener revalidatiecentrum Beatrixoord bleek drager.
Klebsiella nestelt zich doorgaans in de darmen, waar ze een stofje aan kan maken dat de bacterie resistent maakt tegen antibiotica. Ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij een zwakke weerstand kan ze moeilijk te bestrijden infecties veroorzaken. Met in het ergste geval de dood tot gevolg.

Gesloten wegens MRSA/VRE

Ook de vergelijkbaar opererende MRSA- en VRE-bacterie werden de afgelopen jaren in Groningen gevonden, respectievelijk bij patiënten in het UMCG en Martini Ziekenhuis. Allen kwamen er zonder schade vanaf. Wel moesten ze een tijd geïsoleerd doorbrengen en zijn afdelingen (deels) gesloten voor een grondige reinigingsbeurt.

Gelukkig weinig sterfgevallen

Dat betekent niet dat de bacteriën onder controle zijn. Friedrich: “Infecties van dergelijke bacteriën zijn de meest voorkomende vorm van schade tijdens ziekenhuisopnames. Sterfgevallen komen gelukkig niet vaak voor. Maar vijftig keer geopereerd moeten worden omdat bestrijding lastig is, is ook een lijdensweg.” Daarbij is veel nog onbekend. “Zoals waar de besmettingen vandaan komen.”

Om de effecten van Eursafety te meten is een keurmerk ingevoerd. “Dat krijgen ziekenhuizen als ze aan tien criteria voldoen. Om te stimuleren dat ze doen wat moet, maar ook om te zorgen dat dat zo blijft nadat dit project in 2015 stopt.”
Tot dan is er ook nog veel te bereiken. “Duitse ziekenhuizen zijn meer dan Nederlandse ziekenhuizen geïnteresseerd in het krijgen van het keurmerk, misschien omdat daar grotere onderlinge concurrentie is. Maar in beide landen moeten er nog veel zorgcentra met keurmerken bijkomen.”

Eursafety zal zich ook moeten bezighouden met patiënten in de thuissituatie. “De bacteriën maken steeds vaker slachtoffers buiten zorgcentra, de mortaliteit onder patiënten thuis neemt toe.”

Noord-Nederland is sinds 1 juli voorbeeldregio op het gebied van actief en gezond ouder worden. Eursafety is een van de projecten European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP AHA)

Gerelateerde informatie

Bron: UMCG door Diane Romashuk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen