Zorgverzekeraars formuleren opleidingseisen alternatieve zorg

Array

Om de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor hun verzekerden te verbeteren, komen vijf zorgverzekeraars gezamenlijk met opleidingseisen voor medische en psychosociale basiskennis voor aanbieders van alternatieve zorg. De alternatieve zorgaanbieders waarvoor zij een vergoeding verlenen dienen minimaal te voldoen aan deze eindtermen op HBO-niveau.
Voor aanbieders van alternatieve zorg bestonden tot nu toe geen gezamenlijke opleidingseisen. Ook houdt de overheid hier geen toezicht op. Daardoor bestond er tot nu toe veel onduidelijkheid over het niveau van de opleiding. Achmea, Coöperatie VGZ, CZ, Menzis en ONVZ Zorgverzekeraar nemen nu het voortouw voor landelijke opleidingseisen om zo de kwaliteit en patiëntveiligheid van de alternatieve zorg te verbeteren. De meeste van de overige zorgverzekeraars gaan deze opleidingsnormen naar verwachting overnemen. homeopathiePluis-niet-pluis
Aanbieders van alternatieve zorg (ook wel aangeduid als complementaire zorg) komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars in aanmerking als zij in ieder geval beschikken over algemene basiskennis op medisch en psychosociaal gebied, en daarnaast over uitgebreidere kennis op minstens een van deze twee gebieden. Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf de datum waarop zorgaanbieders moeten voldoen. Uiterlijk 1 januari 2017 voldoet iedere door de zorgverzekeraar geaccepteerde zorgaanbieder hieraan. Belangrijk onderdeel hiervan is het zogeheten pluis-niet-pluis-gevoel en medische- en psychosociale signalen die voor de zorgverleners aanleiding moeten zijn om door te verwijzen naar een reguliere, BIG-geregistreerde zorgverlener.

Accreditering
De opleidingseisen zijn opgesteld door PLATO (Platform Onderwijs, Opleiding en Organisatie) van de Universiteit Leiden, in opdracht van de zorgverzekeraars. Het CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland) gaat de basisopleidingen in de alternatieve zorg toetsen aan deze opleidingseisen, en al dan niet accrediteren. Naast deze basiskennis kunnen de zorgverzekeraars nog wel aanvullende eisen stellen.
Alternatieve zorg maakt geen deel uit van het basispakket. Vergoedingen hiervoor vallen onder de aanvullende verzekeringen. De polisvoorwaarden van de diverse zorgverzekeraars bieden duidelijkheid over de geboden vergoedingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen