Medisch Contact: Nog steeds te ruime exitpremies zorgbestuurders

Array

Ondanks de bezuinigingen in de zorg en de invoering van een wet die afkoopsommen bij publieke instellingen moet maximaliseren tot 75.000 euro betalen ziekenhuizen nog steeds forse exitpremies aan vertrekkende bestuurders. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die deze week verschijnt in het nieuwste nummer van Medisch Contact. De gemiddelde vertrekpremie uit de top tien steeg met 29 procent tot 3 ton. De ranglijst wordt elk jaar samengesteld door Medisch Contact op basis van een inventarisatie van de jaarverslagen van alle ziekenhuizen en ziekenhuiscombinaties in Nederland. Het is het derde jaar dat de lijst verschijnt. Uit het overzicht blijkt dat minstens twaalf ziekenhuisbestuurders vorig jaar een vertrekpremie ontvingen. Er werken zo’n 200 zorgbestuurders in Nederland.Krijg geld geefDe hoogste gouden handdruk ontving voormalig bestuursvoorzitter Emile Lohman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. Op de plaatsen twee en drie staan ex-topmannen Elmer Mulder van het VU medisch centrum in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Ondanks het van kracht worden van de nieuwe beloningsstructuur zal het fenomeen van forse vertrekpremies aan ziekenhuisbestuurders zich nog zeker jaren manifesteren. Minister Edith Schippers liet de Tweede Kamer in april weten dat zij geen stappen tegen hogere uitkeringen kan ondernemen, zolang de afspraken in een arbeidscontract dateren van vóór het in werking treden van de nieuwe wet. De constructies komen tot stand door een variëteit aan rookgordijnen, waarmee de vertrekregelingen bij de ziekenhuizen niet of nauwelijks transparant zijn voor de  buitenwereld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen