OLVG succesvol met digitale afname PROMs voor Orthopedie

Ziekenhuisbrede uitrol na afronding succesvolle pilot Patient Reported Outcome Measures
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is één van de eerste ziekenhuizen dat  de PROMs-vragenlijsten (Patient Reported Outcome Measures), op grote schaal,  gedigitaliseerd aanbiedt.
De afgelopen jaar is er een succesvolle pilot geweest op de afdeling Orthopedie. Deze was doorslaggevend voor het OLVG om deze PROMs-aanpak ziekenhuisbreed uit te rollen. Het OLVG geeft de voorkeur aan één systeem voor het afnemen en rapporteren van vragenlijsten. Vooraf aan deze PROMs-pilot werkte de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie al met PROMs-vragenlijsten voor de uitvoering van Routine Outcome Monitoring (ROM).

zorgen vragen vraagErvaringen afdeling Orthopedie
Op het gebruik en de implementatie van PROMs-vragenlijsten voor ROM binnen de Psychiatrie en Medische Psychologie afdeling kwamen tevreden reacties. Het OLVG wilde ervaren hoe ditzelfde systeem kan worden ingezet voor de afname van PROMs binnen de afdeling Orthopedie. Op deze en andere afdelingen worden namelijk al een tijd PROMs-vragenlijsten ingezet door middel van papieren afname. Met deze PROMs-vragenlijsten wordt voor, tijdens én na de behandeling de medische effectiviteit vanuit patiëntenperspectief gemeten van de door een zorgaanbieder geleverde zorg. Het zijn relatief korte en eenvoudige vragenlijsten die digitaal afgenomen en verwerkt kunnen worden. Het OLVG is een voorloper in het gebruik en onderzoek van deze, wereldwijd ingezette, vragenlijsten.
Vereenvoudiging van het proces
Door de digitale afname van PROMs via PROMs-vragenlijsten is het proces van afname sterk vereenvoudigd en versneld. Daarnaast is de data digitaal beschikbaar en kunnen de uitkomsten daarom direct toegepast worden in de behandeling van en gesprekken met de patiënt. Ook is de data eenvoudig beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en kan deze worden verwerkt in managementrapportages. Binnen de pilot zijn onder andere HOOS (Hip disability and Osteoarthritis Outcome Score) en KOOS (Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score) vragenlijsten ingezet.  De PROMs-vragenlijsten zijn gekoppeld aan het EPD van het OLVG, dit maakt het inplannen en afnemen van vragenlijsten door behandelaren erg eenvoudig.

 

“Value Based Healthcare is één van de focuspunten van het OLVG voor de komende jaren, om dit te bereiken is het van essentieel belang dat we inzicht krijgen in de uitkomsten van onze behandelingen. PROMs is hierbij één van de pijlers. Dit zorgt ervoor dat we op een efficiënte wijze PROMs-vragenlijsten kunnen afnemen, direct inzicht hebben in de resultaten en de data beschikbaar hebben voor verder onderzoek. De integratie met het EPD zorgt er daarnaast voor dat we altijd beschikken over de juiste brondata.”, aldus dr Rudolf Poolman, orthopedisch chirurg en opleider van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

In de toekomst zal het aantal PROMs-vragenlijsten verder uitbreiden, mogelijk ook op het gebied van de afname van de CQ-index.

Over Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG)
Het OLVG is het enige topklinische ziekenhuis in het hart van Amsterdam. Het ziekenhuis combineert topklinische zorg met buitengewone gastvrijheid. Jaarlijks bezoeken ruim 290.000 mensen de polikliniek, komen er 27.000 mensen voor de dagbehandeling en vinden er 26.000 opnamen plaats. Bij het OLVG werken meer dan 3.300 medewerkers, waarvan 180 medisch specialisten. Voor meer informatie bezoek de website: www.olvg.nl.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen