Opening Academisch Jaar: ‘De patient centraal’

Array

aandacht middelpunt, pati:ent centraalAls Disney de baas was in uw ziekenhuis. Met zijn populaire patientgerichte zorgformule bracht Fred Lee veel Amerikaanse ziekenhuizen in beweging. Ook Nederland Zorgland stelt in toenemende mate de patient centraal. Maar hoe doe je dat eigenlijk, als elke patient weer anders is, en ons zorgsysteem steeds ingewikkelder wordt? De master Zorgethiek en Beleid, waarin de nadruk ligt op relationele afstemming, gaat dit jaar van start aan de Universiteit voor Humanistiek. Dat vieren we met een Opening over zorgpraktijken. Met een keynote van prof.dr. Bart Berden, hoogleraar ziekenhuisbeleid Tilburg University en voorzitter Raad van Bestuur St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg.

Keynote
Prof.dr. Bart Berden is hoogleraar ziekenhuisbeleid aan Tilburg University en leidt het St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg. Hoe bevorder je een cultuur van aandacht voor de patient in een complexe organisatie als een ziekenhuis? Met patienten die weliswaar ziek zijn, maar lang niet allemaal lieverdjes?

Columns
Zorgethiek studente Sara Naghib is arts op de intensive care van het Erasmus Medisch Centrum. In een hightech omgeving neemt ze dagelijks beslissingen over patienten wier leven afhankelijk is van apparatuur. Wat kun je dan doen om de zorgen van patienten te blijven opsporen? Jeannet van der Kamp, net afgestudeerd in de master Zorgethiek, verdiepte zich in de zorgformule van de Amerikaanse Fred Lee, voormalig ziekenhuisbestuurder en medewerker van Disney University: Hoe zit dat met de relatie tussen zorgverleners en patienten?

Programma

De patient centraal Zorgethiek aan de UvH

Maandag 2 september 2013

Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, 3512 JR Utrecht

15.10 Ontvangst met koffie en thee in de Pieterskerk

15.30 Welkom en Opening door prof.dr. Gerty Lensvelt-Mulders, rector UvH

15.45 Lezing door prof.dr. Bart Berden, hoogleraar ziekenhuisbeleid Tilburg University en voorzitter Raad van Bestuur St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg

16.10 Intermezzo

16.20 Columns van masterstudenten Zorgethiek en Beleid Sara Naghib (arts intensivist) en Jeannette van der Kamp (MA)

16.40 Intermezzo

16.50 Uitreiking Basis Kwalificaties Onderwijs

17.00 Afsluiting Gerty Lensvelt-Mulders

Aansluitend een receptie in de tuin van ons gebouw aan de Kromme Nieuwegracht 29 (achteringang via Pieterskerkhof).

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen