Platform vraagt omwonenden bandenbedrijven om alertheid op tijgermug

tijgermugijgermugBewoners en bedrijven kunnen verdachte muggen bij platform melden
Het platform Stop invasieve exoten heeft alle bewoners en bedrijven rond een zestal bandenbedrijven per brief gevraagd om extra alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van tijgermuggen. Deze exotische muggen, die meeliften met de import van gebruikte banden, kunnen meer dan 20 virusziekten verspreiden zoals knokkelkoorts en gele koorts. Omdat de mug na vestiging bijna niet meer uit te roeien is, worden de omwonenden opgeroepen om verdachte muggen aan het platform te melden.

Sinds 2009 zijn regelmatig tijgermuggen en andere exotische gezondheidsbedreigende muggen aangetroffen op en rond bedrijven die gebruikte banden importeren. Het betreft Joop Arts in Oss, Kargro in Montfoort, Ruband en Rumal in Weert, en Vrakking in Heijningen en Oosterhout.

“Gezien de voortdurende aanvoer van tijgermuggen kan niet worden uitgesloten dat de muggen zich buiten deze bedrijfsterreinen gaan vestigen,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform.

“Omdat het bijna onmogelijk is om de mug na vestiging nog uit te roeien, is het heel belangrijk om zo snel mogelijk te weten of in de omgeving van de bandenbedrijven tijgermuggen rondvliegen. Daarom hebben we alle bewoners en bedrijven aangeschreven die zich binnen een straal van 300 meter rond de bandenbedrijven bevinden. Die 300 meter is de actieradius van de tijgermug. In de brief geven we aan hoe een tijgermug herkend kan worden, vragen we om alert te zijn op muggen die aan het signalement voldoen en om (foto’s van) de muggen ter beoordeling aan ons op te sturen. Die beoordeling is gratis. Als vastgesteld wordt dat het inderdaad een tijgermug is, stellen wij de overheidsinstanties op de hoogte die dan bestrijdingsmaatregelen kunnen nemen.”

Convenant is niet afdoende
Onlangs heeft minister Schippers van Volksgezondheid een convenant gesloten met de VACO, de bandenbranche. “Blijkens de brief die zij op 25 juni naar de Tweede Kamer zond, houdt minister Schippers er ernstig rekening mee dat ondanks het convenant deze zomer opnieuw tijgermuggen bij de bandenbedrijven gevonden worden. Bovendien is het convenant, dat uitgaat van droge invoer en opslag van de banden, niet afdoende om de invoer en verspreiding van tijgermuggen te voorkomen. De eitjes kunnen namelijk wel een half jaar tegen droogte, en als de banden binnen die tijd nat worden, komen ze alsnog uit. Bovendien zijn niet alle importeurs van gebruikte banden aangesloten bij de VACO,” aldus Reinhold.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen