UM traint Rijk bij creeren functies voor mensen met arbeidsbeperking

Array

man computer pcDe Rijksoverheid wil meer mensen in dienst nemen met een arbeidsbeperking. Om deze mensen een geschikt werkpakket te kunnen bieden, worden uit bestaande functies nieuwe functies gecreeerd. De Universiteit Maastricht gaat het Rijk hierbij helpen. Onderzoekers van UM’s Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) hebben een model ontwikkeld, genaamd sociale inclusie, om werkprocessen zo in te richten dat er geschikte functies voor arbeidsbeperkten ontstaan. Zij gaan rijksambtenaren nu opleiden om dit model toe te passen. Dat gebeurt op drie plaatsen, waar dit voorjaar een pilot is gestart: twee bij organisatieonderdelen van het ministerie van BZK en een bij een Penitentiaire Inrichting (PI) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Komend najaar gaan een aantal nieuwe pilots van start.

Het convenant dat de samenwerking bevestigt werd op 3 juli 2013 ondertekend door directeur-generaal Jaap Uijlenbroek, namens minister Blok, en prof. dr. Fred Zijlstra, vice-decaan van FPN.

Prof. Zijlstra: “De methodiek die wij hebben ontwikkeld houdt in dat we processen in organisaties analyseren en vervolgens opnieuw clusteren, waardoor er andere mogelijkheden ontstaan voor het ontwerpen van taken. Bij de afdeling Beveiliging van een Penitentiaire Inrichting hebben we door het afdelingshoofd alle processen laten inventariseren, varierend van beveiliging en bewaking via camera’s tot het begeleiden van gevangenen naar een arts en het controleren van sleutels en hang- en sluitwerk. Nu blijken hier onderdelen in te zitten die betrekkelijk weinig van werknemers vragen. Door deze onderdelen te combineren kun je een werkpakket samenstellen dat voor een persoon met beperkingen uitvoerbaar is, eerst onder begeleiding en later mogelijk zelfstandig. Op deze manier zijn een aantal functies gecreeerd bij een PI voor mensen met beperkingen die mogelijk ook in andere PI’s geimplementeerd kunnen worden.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen