Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik

Array

In werkelijkheid heeft ongeveer 15% overgewicht
Ruim de helft van de jeugd (56%) vindt zichzelf te dik, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2700 jongeren. Dit terwijl in werkelijkheid maar zo’n 15 procent overgewicht heeft.

De helft van de jongens (47%) vindt dat er wel wat kilootjes af mogen, maar het zijn vaker meiden (65%) die zichzelf te zwaar vinden. Gemiddeld geven jongeren hun lichaam een 6,7. Ruim de helft (56%) van de meiden en een kwart (23%) van de jongens zegt onzeker te worden van het schoonheidsideaal in de media.

Bikinistress én zwembroekstress
Zomerse dagen leveren veel jongeren dan ook stress op: 41 procent van de meiden en 17 procent van de jongens schaamt zich in zwemkleding. En op een naaktstrand zullen we hen niet snel vinden: tweederde (65%) vindt het moeilijk om zich bloot te geven bij onbekenden. Ook bij bekenden doen zij dit niet zonder blikken of blozen. De meerderheid (56%) vindt het lastig om naakt te zijn onder leeftijdsgenoten (bv. onder de douche op de sportclub), en van de meiden vindt zelfs 37 procent het moeilijk om bij hun eigen vriendje uit de kleren te gaan.

Summerproof lichaam: ontharen, sporten, diëten
Jongeren treffen de nodige voorbereidingen om hun lichaam ‘summerproof’ te krijgen. Zo slaan ze massaal aan het ontharen: niet alleen meiden, ook een kwart van de jongens (22%) verwijdert lichaamshaar. Daarnaast gaat 38 procent van de jongeren meer sporten en volgt 12 procent een dieet. Vooral vrouwelijke ondervraagden zijn bezig met hun voedingspatroon. Bijna de helft van de meiden is zich vaak bewust van het aantal calorieën (44%) en voelt zich schuldig als zij iets ongezonds eten (45%). Eén op de zeven (15%) is zelfs zo veel bezig met eten dat het haar leven beheerst.

* Uit CBS Statline 2011 blijkt dat 10,7% van de jongeren van 12 tot 16 jaar overgewicht heeft, en 15,1% van de jongeren van 16 tot 20 jaar. Uit de Jeugdmonitor 2012 blijkt dat ongeveer 20% van de jongeren van 18 tot 25 jaar overgewicht heeft.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8500 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 4 t/m 24 juni 2013, deden 2737 jongeren mee (onder wie 1704 meiden en 1031 jongens). De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Bron: Redactie EenVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen