Protonentherapie: nieuwe behandeling in Nederland voor kankerpatiënten

VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek bundelen expertise in uniek Amsterdams centrum voor protonentherapie: nieuwe behandeling in Nederland voor kankerpatiënten
VU medisch centrum, het Academisch Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek willen gezamenlijk een centrum voor protonentherapie in Amsterdam realiseren. Hiertoe zullen de drie centra binnenkort een vergunningaanvraag indienen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Protonentherapie (bestraling met protonen) is een nieuwe behandeling in Nederland voor patiënten met verschillende vormen van kanker en is ook bij uitstek geschikt voor de behandeling van kinderen met kanker.

Baat voor patiënten met bepaalde vormen van kanker
De Gezondheidsraad schat dat in 2015 ten minste negenduizend kankerpatiënten in Nederland in aanmerking kunnen komen voor protonentherapie. protonentherapieDat is bijna tien procent van alle kankerpatiënten in Nederland. Met name kinderen en bijvoorbeeld patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren hebben baat bij protonentherapie. Daarnaast kan voor uiteenlopende tumorsoorten, waaronder long-, borst-, en hoofd/halstumoren, protonentherapie voor een specifiek deel van de patiënten resulteren in een behandeling die effectiever is en/of met minder bijwerkingen gepaard gaat.

Voordelen
Bestraling met protonen is een vorm van radiotherapie waarbij het gezonde weefsel nog beter kan worden gespaard dan bij conventionele radiotherapie (bestraling met fotonen). Conventionele radiotherapie is voor veel patiënten met kanker effectief, maar soms bevinden de tumoren zich te dicht bij bepaalde organen of zijn de bijwerkingen van de bestraling erg belastend. Bij protonentherapie wordt het omliggende weefsel beter gespaard. Daardoor kan een hogere dosis worden gegeven, waardoor bij verschillende tumoren de kans op genezing vergroot. Ook kan hierdoor de ernst van bijwerkingen worden gereduceerd. Daarnaast kan protonentherapie in combinatie met andere therapieën nieuwe behandelmogelijkheden voor kanker genereren. Protonentherapie is nog niet beschikbaar in Nederland. Het ministerie van VWS dient voor het uitvoeren van protonentherapie een vergunning te verlenen.

 

Uniek Amsterdams initiatief

VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek beschikken over zeer uitgebreide oncologische kennis en passen de laatste technologische ontwikkelingen toe op het gebied van radiotherapie. Door de aanwezige kennis en expertise in de drie centra op dit gebied te combineren, en hun onderzoek- en opleidingsactiviteiten op elkaar af te stemmen en te versterken, kunnen de mogelijkheden die protonentherapie biedt ten volle benut worden. Het is de eerste keer dat het VUmc, AMC en het Antoni van Leeuwenhoek hun krachten bundelen voor een oncologisch centrum: een unieke vorm van samenwerking in Amsterdam. VUmc, AMC en het Antoni van Leeuwenhoek verwachten nog in 2013 toestemming van het ministerie van VWS te krijgen. De eerste patiëntenbestralingen kunnen dan naar verwachting in 2017 worden uitgevoerd in het ‘Amsterdam Proton Therapy Center’ (APTC). Het aantal kankerpatiënten dat in het Amsterdamse centrum behandeld kan worden, zal gefaseerd toenemen tot ten minste zeshonderd nieuwe patiënten per jaar. Dit aantal is gebaseerd op afspraken met het ministerie van VWS. Het centrum zal gebouwd worden naast het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Bron: VUmc, AMC en Antoni van Leeuwenhoek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen