Groen licht voor staatssteun nieuwe multifunctionele kernreactor Petten

Array

De Europese Commissie is, na onderzoek, tot de conclusie gekomen dat een lening van 80 miljoen EUR die de Nederlandse overheid zal toekennen voor de bouw van een nieuwe kernreactor in het Noord-Hollandse Petten, in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De Commissie kwam met name tot de bevinding dat de steun zal bijdragen aan diverse doelstellingen van gemeenschappelijk belang, zoals de voorzieningszekerheid van medische radio-isotopen in het belang van Europese patiënten.

Positief effect weegt op tegen eventuele concurrentieverstoring
De nieuwe reactor zal de bestaande hoge fluxreactor uit 1961 (HFR) in Petten vervangen. De HFR voldoet momenteel aan een groot deel van de Europese vraag naar medische radio-isotopen, die worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van diverse ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen. medisch-isotopen-productieTijdens haar onderzoek stelde de Commissie vast dat de voorgenomen steun een geschikt instrument is om deze doelstellingen te bereiken. Ook heeft de steun een stimulerend effect, omdat hiermee de kans toeneemt dat particuliere investeerders vanaf fase 2 in het Pallas-project stappen. Tegelijk is de steun ook evenredig, omdat het slechts om een klein deel gaat van de totale financiering die nodig is om de nieuwe reactor te kunnen bouwen en omdat de steun zal worden terugbetaald zodra het project door particuliere investeerders is overgenomen. Hierdoor blijven eventuele negatieve effecten van de voorgenomen steun op de mededinging beperkt tot een minimum. Bovendien zorgen zij ervoor dat de reactor op zakelijke basis wordt geëxploiteerd, zonder verstoring door overheidssubsidies.
De conclusie van de Commissie was dan ook dat de positieve effecten van de steun duidelijk opwegen tegen eventuele concurrentieverstoringen die de overheidssteun zou kunnen veroorzaken.
  • Het volledige persbericht vindt u in bijlage of op: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-700_nl.htm
  • De niet-vertrouwelijke versie van het besluit van vandaag wordt gepubliceerd in het EU-Staatssteunregister onder zaaknummer SA.36653, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een overzicht van de recentste staatssteunbesluiten die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State Aid Weekly e-News.
 

 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen