LHV: patient verzekerd van zinnige en zuinige zorg dichtbij

huisarts-bereikbaarheidHet gisteren gepresenteerde onderhandelingsresultaat voor de eerstelijn laat zien dat de huisarts in belangrijke mate de oplossing is voor het probleem van de groeiende zorgkosten. Dat zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck in een eerste reactie. Volgens de LHV-voorman zorgt dit onderhandelaarsresultaat ervoor dat patienten ook de komende jaren verzekerd zijn van zinnige en zuinige zorg, dicht bij huis van hun vertrouwde huisarts.

“Met het nieuwe meerjarige convenant (2014-2017) moet bereikt worden dat de huisartsenzorg stabiel en verantwoord kan groeien en optimaal in staat wordt gesteld om haar verantwoordelijkheid te nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn. Dat is goed voor de huisarts en nog beter voor de patient. En daar is het ons uiteindelijk om te doen”, aldus Van Eijck.

Definitief besluit in september
In aanloop naar de bekendmaking van het onderhandelingsresultaat heeft de LHV een extra bijeenkomst van haar Ledenraad gehouden. De scherpe en constructieve discussie die heeft plaatsgevonden, heeft duidelijk gemaakt dat het gepresenteerde onderhandelingsresultaat een goede basis vormt. De echte besluitvorming van de Ledenraad zal plaatsvinden in september, waarna – bij akkoord – het nieuwe convenant ondertekend kan worden.

Kernpunten
Als belangrijkste punten in het onderhandelingsresultaat ziet de LHV:

1. Dat de brede basisvoorziening voor de huisarts verder wordt verstevigd

2. Substitutie van tweede naar eerste lijn. De huisarts neemt zorg over van het ziekenhuis en krijgt daarvoor betaald.

– Het reguliere groeipercentage voor het huisartsenkader betreft 1,5% in 2014 en 1% per jaar in de periode 2015-2017

– Voor deze substitutie krijgen huisartsen bovendien bovenop het reguliere groeipercentage in 2014 1% extra groeiruimte en in 2015-2017 1,5% extra.

3. Het feit dat het kostenonderzoek niet geeffectueerd wordt, waarmee de korting op het huisartsenkader van 226 miljoen euro definitief van de baan is

4. Dat er een herijking van het norminkomen komt naar de huidige tijd

5. Dat de gemaakte afspraken ACM-proof zullen zijn. Een belangrijke voorwaarde aangezien van de huisarts verwacht wordt dat hij de komende jaren nog meer gaat samenwerken met andere zorgverleners

6. Dat de nodige stappen gezet worden naar een wettelijke verankering van inschrijving op naam (ION)
Bron: Nieuwsbank.nl