St. Jude Medical: MultiPoint Pacing cardiale defibrillator voor het eerst in Nederland geïmplanteerd

Array

Introductie van first-to-market technologie van St. Jude Medical op de Nederlandse markt kan potentieel 20% van hartfalenpatiënten helpen die niet op de traditionele cardiale resynchronisatietherapie reageren
ST. PAUL, Minnesota, VS – 17 juli 2013 – St. Jude Medical, Inc. (NYSE:STJ), internationaal leverancier van medische apparatuur, meldt vandaag de eerste implantatie van haar nieuwste generatie quadripolaire apparaten in Nederland. De eerste implantatie van de Quadra Assura MPcardiale resynchronisatietherapie defibrillator (CRT-D) werd in de Isala klinieken in Zwolle uitgevoerd door dr. Peter Paul Delnoy. De nieuwe MultiPointPacing-technologie (MPP) maakt het voor artsen mogelijk om meerdere locaties aan de linkerkant van het hart te stimuleren, waardoor de medisch specialist meer keuzemogelijkheden heeft om de pacingbehoefte bij cardiale resynchronisatietherapie (CRT) optimaal op de patiënt af te stemmen.MPP_met ICD CRT-pacing synchroniseert de hartslag van de beide hartkamers (ventrikels), die bij patiënten met hartfalen vaak niet synchroon lopen. Onderzoeken tonen aan dat CRT de kwaliteit van leven kan verbeteren van veel patiënten die leiden aan hartfalen, een progressieve aandoening waarbij het hart verzwakt en de pompwerking onvoldoende bloed laat circuleren. Momenteel lijden ongeveer 14 miljoen Europeanen aan hartfalen en dit aantal neemt toe.

De voorlopige resultaten van een onderzoek dat dit jaar gepresenteerd werd tijdens de Scientific Sessions van de Amerikaanse Heart Rhythm Society (HRS), tonen aan dat na drie maanden 89% van de patiënten die een behandeling ondergingen met de St. Jude Medical MPP daar positief op reageerden, een toename van bijna 20%. Gemiddeld reageert 70% van de patiënten positief op een traditionele CRT behandeling.

Dr. Delnoy: “De mogelijkheid om een behandeling met MPP te ondergaan, kan voor sommige patiënten het verschil betekenen tussen goed reageren op CRT en daardoor een verbeterde samentrekking van het hart krijgen, of door blijven lijden aan hartfalen en een slechte pompwerking van het hart, waardoor zelfs de eenvoudigste dagelijkse bezigheden enorm veel moeite kosten.”

De Quadra Assura MP CRT-D is een doorontwikkeling van St. Jude Medical’s first-to-market Quadripolar Pacing System en is ontworpen voor gebruik met de QuartetLead, die vier elektroden heeft en maximale flexibiliteit biedt voor verschillende pacingconfiguraties. De nieuwe MPP biedt artsen de mogelijkheid om per pacingcyclus het afgeven van twee simultane of sequentiële stroompulsen aan de linkerventrikel (LV) in te stellen, in plaats van de gebruikelijke enkele puls. De mogelijkheid om twee LV-pulsen per cyclus af te laten geven stelt artsen in staat om CRT-pacing op de individuele patiënt af te stemmen, waardoor effectievere resultaten bereikt kunnen worden ten opzichte van pulsen op een enkelvoudige locatie. Dit kan met name gunstig zijn voor patiënten die niet reageren op de traditionele biventriculaire pacingtherapie.

MPP hart“In de Isala klinieken zien we ieder jaar duizenden patiënten met hartfalen. In veel gevallen hebben deze patiënten littekenweefsel in het hart als gevolg van eerdere hartaanvallen of hartoperaties, wat effectieve therapie kan bemoeilijken. Hopelijk kan de nieuwe MultiPoint Pacing-technologie met twee pulsen en meervoudige pacingconfiguraties een behandeling bieden voor deze patiënten en voor patiënten die anderszins geen baat hebben gehad bij traditionele cardiale resynchronisatietherapie,” aldus dr. Delnoy.

In meer dan 80 publicaties is breed klinisch bewijs te vinden voor de voordelen van de quadripolaire technologie van St. Jude Medical. Daarnaast zal een Europees post-marketing onderzoek dat later dit jaar van start gaat, verder de doeltreffendheid bepalen van MPP-therapie bij patiënten die niet reageren op de traditionele CRT.

“Quadripolaire pacing geldt voor veel artsen inmiddels als een zorgstandaard en het verheugt ons dat de Isala klinieken een van de eerste ziekenhuizen ter wereld is waar patiënten behandeld kunnen worden met deze nieuwe generatie van technologieën. Het eerste MultiPoint Pacing-systeem in de branche van medische apparatuur is een uitstekend voorbeeld van het commitment van St. Jude Medical om rendabele innovatieve oplossingen te ontwikkelen die levens redden en die de kwaliteit van leven verhogen,” aldus Jan van de Hoef, General Manager van St. Jude Medical Nederland.

Over St. Jude Medical
St. Jude Medical ontwikkelt medische technologieën en diensten die als doel hebben meer mogelijkheden te bieden aan behandelaars van patiënten met hartkwalen, neurologische aandoeningen en chronische pijn overal ter wereld. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling van geneeskunde door waar mogelijk risico’s voor patiënten te verminderen en bij te dragen aan succesvolle behandelingen. Het hoofdkantoor van St. Jude Medical is gevestigd in St. Paul, Minnesota, VS. De onderneming heeft vier belangrijke aandachtsgebieden, waaronder: hartritmestoornissen, boezemfibrilleren, hart- en vaatziekten en neuromodulatietechnieken. Meer informatie kunt u vinden op sjm.com.

Toekomstgerichte verklaringen
Dit persbericht bevat ’toekomstgerichte verklaringen’ zoals bedoeld in de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act van 1995 en bevat risico’s en onzekerheden. Tot toekomstgerichte verklaringen behoren verwachtingen, plannen en vooruitzichten van St. Jude Medical, waaronder potentiële klinische successen, te verwachten wettelijke goedkeuringen en toekomstige productlanceringen, alsmede projecties ten aanzien van winst, marges, inkomsten en marktaandelen. De verklaringen van St. Jude Medical zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van de directie en zijn afhankelijk van bepaalde risico’s en onzekerheden waardoor de feitelijke resultaten materieel kunnen verschillen van de aan de toekomstgerichte verklaringen onderliggende veronderstellingen. Tot die risico’s en onzekerheden behoren marktomstandigheden en andere factoren buiten de invloedssfeer van St. Jude Medical, en risicofactoren en andere waarschuwende verklaringen zoals beschreven in de bij de US Securities and Exchange Commission (SEC) gedeponeerde stukken, waaronder de documenten beschreven in het hoofdstuk Risk Factors and Cautionary Statements van het door de SEC vereiste jaarverslag van St. Jude Medical met betrekking tot formulier 10-K voor het boekjaar dat eindigde op 29 december 2012 en het kwartaalrapport met betrekking tot formulier 10-Q voor het boekkwartaal dat eindigde op 30 maart 2013. St. Jude Medical heeft geen voornemens om deze verklaringen te actualiseren en wijst te allen tijde de verplichting af om toekomstgerichte verklaringen te actualiseren.

Bron: St. Jude Medical

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen