Reanimatie door agent in gedrang: reactie Hartstichting

Array

De Hartstichting is geschrokken van berichten in de media over dat politieagenten geen reanimatiecursus meer krijgen. Door nieuwe interne regels laten volgens de Politievakbond steeds meer politiechefs de verplichte reanimatiecursus voor agenten schieten. Diploma´s verlopen hierdoor en de eerste hulp aan burgers, die op straat of thuis een hartstilstand krijgen, loopt hiermee gevaar.

Wanneer binnen 6 minuten na een hartstilstand juist gehandeld wordt, is de overlevingskans het grootst: 112 bellen, starten met reanimeren en inzetten van een AED. Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten zorginstellingen een hartstilstand. Dat zijn 15.000 a 16.000 slachtoffers per jaar.

politieAgenten als eerste ter plaatse
Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Men moet er van op aan kunnen dat een politieagent kan en gaat reanimeren bij een hartstilstand. ‘De Politie heeft de taak hulp te verlenen aan hen die deze behoeven’, staat in de Politiewet. Agenten zijn vaak als eerste ter plaatse bij een hartstilstand. Het kan niet zo zijn dat mensenlevens in gevaar worden gebracht door Europese aanbestedingen.”

Europese aanbestedingen
Sinds de vorming van de nationale politie zijn de reanimatiecursussen voor agenten Europees aanbesteed. Het gevolg is dat de reanimatiecursussen voor politieagenten op slechts twee plekken in het land worden aangeboden. En dit terwijl de reanimatiepartners van de Hartstichting in het hele land zitten en voor slechts enkele tientjes de tweejaarlijkse opfriscursus in een paar uurtjes kunnen verzorgen. Bij de eerste reanimatiecursus bij een reanimatiepartner krijgen de cursisten het lesboekje cadeau van de Hartstichting.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen