Ombudsman stelt minister vragen over kosten van medische behandelingen

18 juli 2013 – De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, wil weten waarom burgers niet voorafgaand aan een medische behandeling inzage in de kosten ervan kunnen krijgen. Hierdoor kunnen zij geen goede afweging maken van het al dan niet ondergaan van die behandeling en de financiële gevolgen, zeker wanneer zij die kosten zelf moeten betalen. Hij heeft de minister van VWS hierover vragen gesteld.

Brenninkmeijer: ‘Het medisch declaratiesysteem is verworden tot een ingewikkelde ‘black box’ waar niemand nog iets van lijkt te begrijpen. Ik vind het een teken aan de wand dat ‘gespecialiseerde’ bureautjes worden opgericht om ziekenhuizen te helpen met -zo optimaal mogelijk te- declareren. Patiënten krijgen de rol van ‘klokkenluider’ toebedeeld om fraude op te sporen. Het belang van de patiënt is uit het oog verloren. En dat baart mij zorgen.’BrenninkmeyerAchtergrond
Met de invoering van het DBC-systeem in 2005 werd beoogd dat ziekenhuizen meer efficiënt zouden gaan werken (een vast gemiddeld bedrag per medische behandeling). Dit bevorderde marktwerking en dit zou de patiënt ten goede komen. De realiteit is echter dat het declaratiesysteem steeds complexer wordt en dat voor de patiënt leesbare facturen ontbreken. De patiënt wordt geconfronteerd met verhogingen in de eigen bijdrage in de ziektekostenpremie, met versmalling van wat vergoed wordt in het basispakket en met (noodgedwongen) keuzes voor een hoger eigen risico.

In oktober 2011 bracht de ombudsman een rapport uit naar aanleiding van een klacht over het niet vooraf verstrekken van informatie over de tarieven van een poliklinische behandeling en het niet verstrekken van een specificatie van de factuur van deze behandeling (rapport 2011/305). De betrokken patiënt moest vanwege eigen risico de onverwacht hoge rekening wel voldoen.

Bron: De Nationale Ombudsman

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen