Rechter stelt NVVP na lange procedure alsnog in het gelijk

Het heeft wat jaren geduurd, maar uiteindelijk heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de NVVP in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld in haar visie dat de gewraakte wijziging in de DBC-productstructuur van 2010 niet doorgevoerd had mogen worden. Het gaat hierbij om de tariefbeschikking waarin de voor bepaalde behandelgroepen de onderscheidende activiteit ‘psychotherapie’ werd gewijzigd in ‘farmacotherapie’, en in andere behandelgroepen de onderscheidende variant verdween.

De NVVP was van mening dat deze wijziging onvoldoende was onderbouwd en bovendien was er geen impactanalyse uitgevoerd naar het omzetverlies bij vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten werkzaam in de tweede lijn. Dit omzetverlies bleek aanzienlijk te zijn.
zorg-recht-200x200Het CBb heeft de NVVP in zijn uitspraak op beide punten in het gelijk gesteld. De NZa moet een nieuwe beslissing op bezwaar nemen ten aanzien van de productstructuur 2010. Verder is de Zorgautoriteit veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten van de NVVP. De NVVP overweegt om de NZa uit te nodigen voor een overleg om vervolg te geven aan deze uitspraak.

Recente artikelen