Mantelzorgcompliment afgeschaft

Per 1 januari 2015 houdt het huidige mantelzorgcompliment op te bestaan. Dit blijkt uit de brief ‘Versterken, verlichten en verbinden’ van staatssecretaris Van Rijn (VWS) die afgelopen zaterdag naar de kamer is gegaan. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het waarderen en erkennen van mantelzorgers, maar een financiële compensatie voor mantelzorgers ontbreekt in de nieuwe plannen. Mezzo vindt dat dit een taak van de rijksoverheid moet blijven, bij voorkeur via de belastingen of een subsidie.

Het huidige mantelzorgcompliment van €200,- per jaar is bedoeld als blijk van waardering voor het goede werk van mantelzorgers én een tegemoetkoming in de kosten. mantelzorgGemiddeld hebben mantelzorgers per jaar €1100,- aan extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan reis- en telefoonkosten. Zeker nu de rijksoverheid burgers met klem vraagt om meer voor elkaar te zorgen, moeten financiële drempels zoveel mogelijk worden weggehaald. Mezzo vindt dat dit een taak van de rijksoverheid moet blijven, bij voorkeur via de belastingen of een subsidie.

Om tafel
Nu de trend is ingezet dat steeds meer zorg vanuit de landelijke AWBZ naar de gemeentelijke Wmo gaat, ligt het voor de hand dat ook gemeenten steeds meer voorzieningen treffen voor mantelzorgers. Op dit moment zijn gemeenten al verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Mezzo is het met de staatssecretaris eens dat gemeenten wettelijk verplicht worden om mantelzorgers te  waarderen en erkennen. Voor een verdere uitwerking hiervan gaat Mezzo met de VNG om tafel.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen