Onderhandelaarsakkoord over toekomst ggz

Afgelopen maandag hebben partijen in de ggz-sector een onderhandelaarsakkoord bereikt met het ministerie van VWS over de toekomst van de ggz. Dit akkoord maakt onderdeel uit van de andere akkoorden die de minister van VWS heeft gesloten in de curatieve zorg om de taakstelling van € 1 miljard te realiseren. Voor de ggz betekent dit dat er nieuwe afspraken zijn over de groeiruimte tot 2017 en een aanscherping van een aantal afspraken uit het Bestuurlijk Akkoord toekomst GGZ 2013-2014.

Na de aankondiging van het Kabinet om op de begroting van 2014 € 6 miljard extra te bezuinigen, hebben alle ministeries de afgelopen periode gesprekken gevoerd met veldpartijen. Het ministerie van VWS sprak met alle deelsectoren in de curatieve zorg over de invulling van deze taakstelling voor de begroting voor de curatieve zorg. In deze context hebben afgelopen weken intensieve gesprekken plaatsgevonden met de partijen in de ggz-sector over verlenging van het Bestuurlijk Akkoord toekomst GGZ 2013-2014.

ggzIn het bereikte onderhandelingsresultaat is een groeiruimte afgesproken van maximaal 1,5% in 2014, en 1% in de jaren daarna tot en met 2017. Daarnaast zijn er nadere afspraken gemaakt over onderwerpen uit het huidige Bestuurlijk Akkoord en het Zorgakkoord, zoals het hoofdbehandelaarschap, het macrobeheersingsinstrument /level playing field en substitutie.

Door de korte tijd tussen de aankondiging van de € 6 miljard bezuinigingen en de deadline voor de begroting van het Kabinet, is het huidige akkoord na drie weken intensief onderhandelen tot stand gekomen. Voor de leden van GGZ Nederland bevat het akkoord een aantal winstpunten, maar ook een aantal aanscherpingen van eerdere afspraken. Het bestuur legt de onderhandelaarsresultaten met een positief advies voor aan de Algemene Ledenvergadering die op 26 juli plaatsvindt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen