Steeds meer kinderen verdinken door gebrek aan zwemvaardigheid

Kinderen verdrinken steeds vaker omdat ze minder zwemvaardig zijn, dat meldt de Reddingsbrigade Nederland. Door bezuinigingen op zwembaden en schoolzwemmen behalen minder kinderen hun diploma.Afgelopen week kwam de Reddingsbrigade in totaal 2.357 keer in actie, een recordaantal hulpverleningen in deze zomer tot nu toe. 77 zwemmers die in de problemen waren geraakt werden door de Reddingsbrigade uit het water gehaald, 302 zoekgeraakte kinderen werden weer met hun ouders herenigd, 1.948 keer werd er eerste hulp verleend en 30 opvarenden, waaronder 12 kitesurfers werden geholpen.

Verschillende keren kwam de Reddingsbrigade afgelopen week ook in actie voor onwel wordingen door o.a. de warmte. Gemiddeld sterven jaarlijks vier kinderen onder de 14 jaar als gevolg van verdrinking, 290 kinderen belanden in het ziekenhuis door een bijna-verdrinking.

kind zwemmenVolgens het Nationaal Platform Zwembaden, dat de ABC-zwemdiploma’s uitgeeft, behalen minder kinderen hun zwemdiploma’s. Dat komt door het afschaffen van schoolzwemmen. Vooral allochtone jongeren leren daardoor niet te zwemmen. Tot voor kort werd er aan vier leerjaren zwemles aangeboden. In de praktijk blijkt dat nagenoeg alle leerlingen van de groepen 6 en 7 in het bezit zijn van zwemdiploma A en B.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen