WO-beurs voor 13 talentvolle wetenschappers VU en VUmc

Array

VUmc; Gevel ziekenhuisDertien jonge onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum Amsterdam krijgen een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De onderzoekers krijgen elk maximaal 250.000 euro om drie jaar lang onderzoek te doen. Het doel van de Veni-subsidies is om middels een persoonsgebonden programma vernieuwend onderzoek te stimuleren. Het biedt talentvolle, creatieve onderzoekers de kans om onderzoek naar hun keuze uit te voeren en de doorstroom bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen te bevorderen.

De volgende onderzoekers van VU en VUmc ontvangen dit jaar een Veni-subsidie:

Figuratieve frames en economische beeldvorming
‘Figuratieve frames’ zoals metaforen, hyperbolen en ironie kunnen complexe economische onderwerpen zoals fiscaal beleid zowel begrijpelijk maken als evalueren. Christian Burgers onderzoekt op welke manier dit gebeurt, en hoe deze stijlmiddelen het Nederlandse publieke debat sturen en economische beeldvorming kleuren.

Van molecuul naar gedrag via hersennetwerken
Linda Douw onderzoekt in de relatie tussen moleculen en gedrag, door belangrijke celeigenschappen via hersennetwerken te relateren aan gedrag bij patiënten met een hersentumor. Hiermee zullen betere ‘markers’ voor het vaststellen en behandelen van de precieze hersentumor kunnen worden gedefinieerd.

Hersenprocessen bij verwerken sociale informatie
Paranoia en sociaal disfunctioneren worden gedreven door ongevoeligheid voor vanzelfsprekende sociale informatie. Anne-Kathrin Fett onderzoekt de hersenprocessen die een rol spelen bij deze fout in het verwerken van sociale informatie. Ook onderzoekt zij de consequenties hiervan voor sociale contacten en de mogelijkheden van cognitieve interventie.

Kwetsbaarheid voor stress in het brein
Het is onbekend waarom sommige mensen depressief worden na een stressvolle gebeurtenis. Door te onderzoeken hoe stress in samenspel met genen het brein kan beïnvloeden wil Lotte Gerritsen identificeren wie kwetsbaar is voor de negatieve gevolgen van stress.

Omgaan met hartstress
Bij patiënten waar de bloedvaten naar de longen (deels) dichtzitten moet de rechterhartkamer harder werken, met als gevolg dat het hart ‘gestresst’ wordt. Frances Handoko-de Man onderzoekt de goede én slechte rol van zenuwstelsel en hormonen bij deze ‘stress’.

Straffen voor internationale misdaden
Barbora Hola gaat de straffen vergelijken die internationale en nationale rechtbanken geven voor internationale misdaden. De ‘meest verantwoordelijke’ leiders worden meestal door internationale tribunalen veroordeeld, terwijl hun volgelingen door de eigen rechtbank worden veroordeeld. Hola analyseert of het klopt – zoals velen aannemen – dat leiders er vaak beter van af komen en lichter worden gestraft dan hun volgelingen. Ook kijkt ze naar mogelijke oplossingen om de veroordelingen van internationale misdaden te harmoniseren.

Wat als ik jou wel vertrouw maar jij mij niet?
Vertrouwen is essentieel voor een goede samenwerking in teams. Helaas verschillen teamleden vaak in hoeveel ze elkaar vertrouwen en wie ze vertrouwen, met alle nadelige gevolgen van dien. Bart de Jong onderzoekt waardoor deze verschillen in vertrouwen ontstaan en hoe ze de prestaties van teams beïnvloeden.

Biomoleculen observeren met een laser
Door ultrakorte lichtpulsen kan Miroslav Kloz (bio)moleculen grondig onderzoeken. Daarbij bekijkt hij de moleculaire verbindingen en 3D-structuur en hoe die structuur verandert tijdens (bio)chemische reacties.

Samen vieren met gelovigen van andere godsdiensten
In onze plurale samenleving neemt het samen vieren met andersgelovigen toe. Deze praktijk biedt kansen om de dialoog tussen de godsdiensten te versterken, maar het kan ook de grenzen tussen geloofsgemeenschappen versterken. Marianne Moyaert onderzoekt hoe dat komt.

Betere netwerken sneller ontwikkelen
Het ontwerp van computernetwerken – in communicatienetwerken tot biologie – testen de grenzen van zelfs de snelste computers. Neil Olver onderzoekt efficiëntere manieren om goede oplossingen voor deze problemen te vinden.

Wil jij veranderen in jouw organisatie?
Organisaties vragen vaak van hun werknemers om te veranderen. Zulke verandertrajecten gaan meestal mis omdat de hakken in het zand gaan. Omar Solinger gaat proberen om verschillende reacties op verandering vroegtijdig te voorspellen met een nieuwe app en een scenariobenadering.

Een redenerend web
Kunnen computers het Web gebruiken om te redeneren en moeilijke vragen te beantwoorden? Jacopo Urbani en collega’s onderzoeken methodes om de moeilijkheid van redeneren te schatten en willen de resultaten gebruiken om het hele Web intelligente antwoorden te laten vinden op moeilijke vragen.

Verantwoordelijkheid en onwetendheid
Jan Willem Wieland en collega’s gaan na in hoeverre verantwoordelijkheid en schuld afhangen van de informatie die we hebben, en in welke omstandigheden we eigenlijk meer informatie zouden moeten verzamelen. Bijvoorbeeld, in hoeverre verleent onwetendheid een excuus voor onze zogeheten slavernijvoetafdruk?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen