4,3% van de vacatures voor praktijkondersteuners onvervuld

Het percentage openstaande vacatures voor praktijkondersteuners (POH) is hoog: 4,3%. Dit percentage is fors hoger dan voor doktersassistenten (3,6%) en dan het gemiddelde in de zorgsector van 1,2%. Dit blijkt uit de recente meting van de Vacaturemonitor Doktersassistenten en Praktijkondersteuners die door Kiwa Carity is uitgevoerd in opdracht van het Campagneteam werken in de huisartsenzorg van de SSFH.Voor het eerst zijn in de vacaturemonitor ook de vacatures voor praktijkondersteuners meegenomen.

Lichte daling vacatures doktersassistenten
Het aantal openstaande vacatures voor doktersassistenten neemt licht af en is met 640 vacatures iets lager dan bij de meting in maart (660). Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden lijkt het aantal vacatures in deze meting echter iets te stijgen.

co-assistentenMeeste vacatures bij praktijken
Voor praktijkondersteuners is de vacaturegraad bij praktijken en gezondheidscentra vrijwel gelijk, respectievelijk 4,5% en 5%. De vacaturegraad voor doktersassistenten is, evenals in vorige metingen, met  4,6% het hoogst bij huisartsenpraktijken. Bij de huisartsenposten is de vacaturegraad 2,6% en bij gezondheidscentra is het met 0,9% het laagst.

Regionale verschillen
Ook regionaal is het beeld voor doktersassistenten niet veranderd. De regio’s noordwest (170) en oost (130) hebben nog steeds de meeste openstaande vacatures. In de regio zuidoost zijn momenteel de minste onvervulde vacatures (40). Ook voor praktijkondersteuners heeft vooral de regio noordwest te kampen met problemen, daar is de vacaturegraad voor POH’s 9,6%. In de regio zuidoost is de vacaturegraad voor praktijkondersteuners het laagst (1,2%).

In noord, oost en zuidwest is er een dalende trend in het percentage vacatures voor doktersassistenten te zien, in noordwest en midden is er na een tijdelijke stijging ook weer sprake van een daling. Een afwijkende ontwikkeling doet zich voor in west en zuidoost, daar blijft het aantal vacatures stijgen.

Invulling van de vacatures
In de afgelopen periode verviel een kwart van de openstaande vacatures voor doktersassistenten. Dit wordt veroorzaakt door medewerkers die al in dienst zijn en hun uren uitbreiden of omdat de vacature is ingevuld door invallers of waarnemers. Bij praktijkondersteuners zijn deze periode maar weinig vacatures vervallen, slechts 3%. De vacatures voor doktersassistenten worden voor 46% opgevuld door doktersassistenten die van een andere huisartsenvoorziening komen, 26% komt vanuit de opleiding en 17% vanuit een andere zorginstelling. Nieuw aangetrokken praktijkondersteuners komen veelal uit andere zorginstellingen (41%) of uit een andere huisartsenvoorziening (41%). 15 % van hen komt direct uit de schoolbanken.

Over de vacaturemonitor
De vacaturemonitor onderzoekt de ontwikkelingen bij vacatures voor doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartsenzorg. De monitor meet hoeveel vacatures er zijn en hoeveel er al dan niet vervuld worden. Dit geeft een beeld van de reikwijdte van het probleem en waar het zich voordoet. Met periodieke metingen kan op systematische wijze een permanente vinger aan de pols van de arbeidsmarkt voor doktersassistenten en praktijkondersteuners worden gehouden. De uitkomsten kunnen dan aanleiding zijn om, regionaal of landelijk, verdere stappen te ondernemen. Aan deze vacaturemonitor namen zo’n 450 huisartsenpraktijken, huisartsenposten en gezondheidscentra deel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen