Langere vrouwen blijken grotere kans op kanker te hebben

Array

Niet overgewicht, maar de lengte van een vrouw heeft een belangrijke impact op het risico op kanker na de menopauze. Hoe groter de vrouw, hoe groter het risico om een aantal kankers te ontwikkelen, zoals huid-, borst, darm-, baarmoeder-, nier-, schildklier- en eierstokkanker. Het risico op kanker bij postmenopauzale vrouwen stijgt bij elke 10 cm in lengte met 13 procent, aldus de studie. Voor nier-, endeldarm-, schildklier-, en bloedkanker is dat zelfs 23 tot 29 procent.Volgens de wetenschappers spelen de genetische factoren die met lengte geassocieerd worden mogelijk ook een rol in de ontwikkeling van kanker. ‘Uiteindelijk is kanker het resultaat van een aantal processen die te maken hebben met groei’, zegt hoofdonderzoeker Geoffrey Kabat van het Albert Einstein College of Medicine in New York, ‘dus is het logisch dat hormonen of andere groeifactoren die de lengte van het lichaam bepalen, ook het risico op kanker beïnvloeden.’

kwaliteit-metennDe resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, zijn gebaseerd op gegevens van 20.928 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en 79 jaar die kanker hadden ontwikkeld. De onderzoekers hielden tijdens hun studie ook rekening met andere risicofactoren zoals leeftijd, gewicht, opleiding, rookgedrag, alcoholconsumptie en hormoontherapie.

Er is wel meer onderzoek nodig om een beter inzicht te krijgen in hoe lengtegerelateerde factoren tot kanker kunnen leiden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen