Pijnverleden geen toekomstvoorspeller

toekomstPasgeboren baby’s die morfine krijgen toegediend, zijn op latere leeftijd niet gevoeliger voor pijn. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus MC-Sophia.

Ondergaan
Op de intensivecare-afdeling ondergaan pasgeborenen regelmatig levensreddende, maar pijnlijke behandelingen. Al jaren woedt discussie of deze ervaringen invloed hebben op de gevoeligheid voor pijn op oudere leeftijd.

Gevoelig
Prof. Tibboel, director of research: “Kinderen die vlak na hun geboorte morfine hebben gekregen, zijn niet meer of minder gevoelig voor pijn dan hun leeftijdgenoten zonder pijnervaring.”

Vijfjarige
Kinderen die als pasgeborenen pijnervaringen in het ziekenhuis hadden, zijn eerst op vijfjarige leeftijd onderzocht en daarna nog een keer op de leeftijd van acht of negen jaar. “Uniek”, aldus Tibboel. De onderzoekers moeten namelijk precies weten hoeveel pijnlijke momenten het kind in het verleden had en welke medicatie toen is toegediend.

Pleidooi
Behalve de gevoeligheid voor pijn is, is ook de ontwikkeling op het gebied van leren, gedrag en de motoriek onderzocht. In bepaalde opzichten lijken de kinderen het zelfs ietsje beter te doen dan hun leeftijdgenoten die geen ernstige pijnervaringen hadden als pasgeborenen. “Maar dat is geen pleidooi om meer morfine toe te dienen”, haast Tibboel zich te zeggen.

Beademing
Morfine kan namelijk op korte termijn ernstige bijwerkingen veroorzaken. Zo kan een kind vergeten door te ademen, en is beademing noodzakelijk. Daarom wordt pijn bij pasgeborenen zoveel mogelijk onderdrukt met paracetamol, dat in sommige gevallen even goed werkt als morfine. Pas als sprake is van zeer ernstige pijn komt morfine in aanmerking.

Zie ook het proefschrift: Shadows of the past: does neonatal morphine use foreshadow neuropsychological functioning, stress response and pain sensitivity at primary school age?

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen