Therapietrouw bij antibioticagebruik kan beter

Array

Veel patiënten die antibiotica voor hoestklachten krijgen, maken de kuur niet af of beginnen er zelfs helemaal niet aan. Dat ontdekten onderzoekers die de therapietrouw bij antibioticagebruik voor hoestklachten onderzochten in 13 Europese landen. Vakblad H&W publiceert deze maand hun bevindingen. De onderzoekers benadrukken dat de huisarts het belang van therapietrouw expliciet met de patiënt moet bespreken.

Therapietrouw bij medicijngebruik is vaak onderzocht bij patiënten met chronische aandoeningen, maar minder vaak bij acute aandoeningen. antibiotica-onderzoekIn iedere huisartsenpraktijk worden dagelijks antibioticakuren voorgeschreven voor acute infecties en deze kuren duren vaak kort. Huisartsen schrijven ongeveer 80% van alle antibiotica voor, meestal voor luchtweginfecties. Niet elke hoestklacht hoeft te worden behandeld met antibiotica, maar juist de patiënten die ze wel krijgen, dienen ze volgens voorschrift te gebruiken. Daarom ging een internationale groep wetenschappers, de GRACE Project Group, in 13 Europese landen het daadwerkelijke antibioticagebruik na bij patiënten met een lageluchtweginfectie die van de huisarts een antibioticakuur hadden gekregen.

Matige therapietrouw
Ongeveer 60% van deze patiënten hield zich niet volledig aan de kuur en meer dan 40% gaf aan dat ze de voorgeschreven antibioticakuur niet hadden afgemaakt. Het meest opvallende is echter dat een groot deel van de patiënten helemaal niet aan de kuur begon; in Nederland maar liefst 38%. Bij de Nederlandse patiënten die wel aan de kuur begonnen, was de therapietrouw echter redelijk: 78% maakte de kuur helemaal af. De therapietrouw werd logischerwijs minder naarmate de patiënt de voorgeschreven medicijnen langer moest slikken.

Communicatie over therapietrouw
De onderzoekers benadrukken dat communicatie over therapietrouw tussen de huisarts en de patiënt essentieel is, ook bij kortdurende medicatie als antibiotica. Daarbij dient de huisarts aandacht te besteden aan de motivatie van de patiënt om zich aan de kuur te houden, en aan strategieën om therapietrouw te verbeteren.

Bron: H&W

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen