Siemens Healthcare Diagnostics versterkt haar positie in companion diagnostics

Siemens Healthcare Diagnostics gaat een samenwerkingsverband aan met Janssen Pharmaceutica NV. Doel van de samenwerking is het ontwerpen, ontwikkelen en wereldwijd commercieel inzetten van een companion diagnostic test, dat aansluit bij een nieuwe compound die wordt ontwikkeld door Janssen. Deze compound richt zich op auto-antistoffen die gericht zijn tegen de menselijke ?1-adrenergic receptor (?1-AR). Deze receptor is betrokken bij de ontwikkeling van hartfalen. De samenwerking is een nieuwe mijlpaal voor Siemens in haar personalized medicine programma.

Siemens Clinical Laboratory (SCL) in Californie? is een innovatief en uiterst geavanceerd testlaboratorium en zal voor Janssen de noodzakelijke test ontwikkelen. Dit is een immunoassay (de Clinical Trial Assay) met companion diagnostics als toepassing. hart medicatieDe test wordt gebruikt in klinische onderzoeken van Janssen Pharmaceutica. Tegelijkertijd valideert Siemens de test voor haar companion diagnostic toepassing voor het medicijn van Janssen. De companion diagnostic test zal commercieel breed worden toegepast op de geautomatiseerde laboratorium systemen, zodat laboratoria wereldwijd gebruik kunnen maken van de ontwikkelde combinatie van diagnostiek en therapie.

Hartfalen is over het algemeen een progressieve aandoening, die zich kenmerkt door het onvermogen van de hartspier om op een adequate manier zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen. Wereldwijd is bij ongeveer 23 miljoen mensen hartfalen geconstateerd. Een aantal dat naar verwachting nog verder zal toenemen. Voor de meeste oorzaken van hartfalen is geen, tot genezing leidende, behandeling bekend.

“Onze samenwerking met Janssen markeert een belangrijke volgende stap in de personalized medicine strategie van Siemens,” aldus Michael Reitermann, CEO van Siemens Healthcare Diagnostics. “Als toonaangevende onderneming op het gebied van diagnostiek heeft Siemens het gereedschap en de technologie die nodig zijn om richting te geven aan de toekomst van de patie?ntenzorg. Wij zien uit naar de samenwerking met Janssen en de versteviging van hun positie op het gebied van cardiologie.”

Het inzetten van companion diagnostics geldt als een belangrijke stap voor de totstandbrenging van gepersonaliseerde zorg. Het draait hierbij om klinische tests die zijn gekoppeld aan een specifiek geneesmiddel of een specifieke therapie. En juist deze combinatie helpt artsen bij het maken van de keuze voor de juiste behandeling of het juiste geneesmiddel. Farmaceutische ontwikkelaars stellen met behulp van technologie en wetenschap vast welke subpopulaties van patie?nten waarschijnlijk meer of minder goed zullen reageren op een bepaald geneesmiddel of een bepaalde therapie en welke waarschijnlijk meer of minder gevoelig zijn voor nadelige bijwerkingen1. De markt voor companion diagnostics vertegenwoordigt naar verluidt het snelst groeiende segment in de in-vitro diagnostiek. Dit komt vooral door de vraag naar geneesmiddelen die veiliger en hoogwaardiger zijn dan het bestaande aanbod.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen