Hartpatiënten Nederland starten meldpunt

Array

Hartpatiënten Nederland maakt zich zorgen over de patiëntveiligheid nadat er minstens een patiënt is gestorven na een operatie door een chirurg in Hoogeveen. Zoals bekend heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) chirurg Muller van het ziekenhuis per direct verboden nog complexe vaatchirurgische ingrepen te doen. Hartpatiënten Nederland vraagt zich af of de patiëntveiligheid nog wel gegarandeerd is in het ziekenhuis in Hoogeveen, en vraagt patiënten die daarmee nare ervaringen hebben zich bij ons te melden.

De IGZ greep in na een onderzoek naar de onverwachte dood van een patiënt van Muller, vorig jaar. Muller heeft deze patiënt op 4 maart 2012 geopereerd in verband met een acuut aneurysma aorta abdominalis. Als gevolg van de operatie traden volgens de IGZ complicaties op waarna de patiënt opnieuw geopereerd moest worden, dit keer door een andere chirurg. Uiteindelijk overleed de patiënt op 3 april 2012.

hartpatienten_logoVolgens de IGZ heeft de chirurg tijdens de (eerste) operatie ernstige fouten gemaakt. Muller had de operatie niet mogen uitvoeren omdat hij weinig of geen ervaring had in de acute en complexe vaatchirurgie. Hij had er op zijn minst direct een kundig vaatchirurg bij moeten halen, zowel tijdens als direct na de operatie. Verder heeft Muller volgens de IGZ nagelaten tijdig en adequaat verslag te doen in het medisch dossier van de door hem uitgevoerde operatie.

Daarnaast blijken er volgens de inspectie nog enkele patiënten van Muller tijdens of na opname te zijn overleden. Bij één van deze patiënten ging het wederom om een complexe vaatchirurgische ingreep, waar Muller dus geen verstand van heeft. Daarnaast is van vier patiënten geen verslag uit de operatiekamer aangetroffen. Een extern deskundige gaat onderzoeken of de chirurg daarvoor (mede)verantwoordelijk is.

Muller heeft bepaalde vaatchirurgische ingrepen uitgevoerd terwijl hij als gewoon chirurg daartoe niet bevoegd is. De IGZ stapt daarom naar de tuchtrechter. Overigens is niet bekend waar Muller op het moment is. De IGZ heeft hem gezocht, maar niet gevonden.

Blijft natuurlijk de vraag hoe het kan, dat een ziekenhuis een dergelijke handelwijze door een chirurg toelaat.

Wij roepen patiënten of nabestaanden die te maken hebben gehad met deze chirurg of soortgelijke ervaringen hebben gehad, of die hun verhaal kwijt willen over hun ervaringen met het Bethesda ziekenhuis op zich bij ons te melden. Dat kan via het Meldpunt Hartpatiënten, bereikbaar tijdens kantooruren op 0475-317272. Desgewenst wordt u dan direct doorverbonden met onze juridische helpdesk. U kunt ook mailen naar [email protected]
Bron: Hartpatiënten Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen