Psychiatrische aandoeningen lijken genetisch sterk op elkaar

Gerichter onderzoek naar nieuwe behandelmethodes met kennis over genetica
Psychiatrische aandoeningen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis blijken genetisch sterk op elkaar te lijken. Dat hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam samen met internationale collega’s aangetoond in het tijdschrift Nature Genetics. Het is de eerste keer dat wetenschappers laten zien dat bij verschillende psychiatrische stoornissen dezelfde genen een rol lijken te spelen. Deze kennis biedt mogelijkheden voor gerichter onderzoek naar nieuwe behandelmethodes.

onderzoek dnaPsychiatrische aandoeningen lijken meer op elkaar dan gedacht
De wetenschappers onderzochten de genetische informatie van ruim 75.000 mensen. Zoals verwacht bleken dezelfde genen een rol te spelen bij mensen met dezelfde psychiatrische aandoening. Maar tot hun verrassing zagen de wetenschappers ook sterke genetische overeenkomsten tussen mensen met verschillende psychiatrische aandoeningen. “Genetisch gezien lijken psychiatrische aandoeningen dus meer op elkaar dan gedacht,” zegt Danielle Posthuma, hoogleraar aan het Center for Neurogenomics and Cognitive Research van de VU. “Blijkbaar hebben ze een gemeenschappelijke biologische oorzaak, waardoor behandelmethoden die momenteel voor de ene psychiatrische aandoening worden gebruikt, mogelijk ook werken bij een andere aandoening.”

Gerichter behandelen
“Ondanks de grote impact op patiënten en hun sociale omgeving is er nog veel onbekend over het ontstaan van deze psychiatrische aandoeningen. Wanneer we eenmaal weten welke genen een rol spelen in het ontstaan van deze aandoeningen, kunnen we gerichter onderzoek doen om de biologische oorzaken van psychiatrische aandoeningen te begrijpen en vervolgens nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen,” aldus Posthuma.

Genetic Cluster Computer
Vanwege de grote hoeveelheid onderzoeksgegevens maakten de wetenschappers gebruik van de rekenkracht van een superkrachtige computer in Nederland: de Genetic Cluster Computer. Deze computer is ontwikkeld door SURFsara, de VU en NWO. Het artikel Genetic relationship between five psychiatric disorders estimated from genome-wide SNPs is 11 augustus verschenen in Nature Genetics.

 

Recente artikelen