Vaccinatieadvies man-man-seks voor de steden Parijs, Berlijn en New York

Array

In Berlijn, Parijs en New York zijn gevallen van hersenvliesontsteking gemeld onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). In Nederland zijn geen gevallen gemeld van meningitis onder MSM. MSM die niet zijn gevaccineerd, reizen naar bovengenoemde steden (New York, Parijs en Berlijn) en deel willen nemen aan (seksuele) activiteiten binnen de lokale homogemeenschap wordt in overweging gegeven zich voor de reis (door hun huisarts) te laten vaccineren tegen meningokokken groep C.

Achtergrond
Tussen 2010 en 2013 zijn in Berlijn, Parijs en New York gevallen van hersenvliesontsteking veroorzaakt door de groep C meningokokkenbacterie gemeld onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). In totaal gaat het om 22 gevallen in New York en 5 gevallen in zowel Parijs als Berlijn. In deze drie steden zijn vaccinatieadviezen uitgebracht voor MSM. vaccinVooralsnog is niet duidelijk wat risicofactoren zijn voor het oplopen van de ziekte, waardoor verschillende vaccinatieadviezen ingezet zijn in de verschillende steden. Berlijn roept alle MSM op zich te laten vaccineren, Parijs en New York richt zich op MSM die de intentie hebben seksueel contact te hebben via de bekende gelegenheden/homo-ontmoetingsplekken en sociale media of deelnemen aan gay pride festiviteiten.

Advies
In Nederland wordt sinds 2002 alle kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) op de leeftijd van 14 maanden ingeënt tegen meningokokken C. Bij de invoering van het menC-vaccin in het RVP (2002) is een grootschalige inhaalvaccinatiecampagne uitgevoerd onder de 1 tot 19 jarigen waar ongeveer 95% aan deelnam. Dit betekent dat een zeer groot deel van de mannen onder de 30 jaar in Nederland door vaccinatie is beschermd.
In Nederland zijn geen gevallen gemeld van meningitis C onder MSM. Daarom is er geen indicatie voor een algemeen advies aan Nederlandse MSM om zich te laten vaccineren.

MSM die niet zijn gevaccineerd, die reizen naar bovengenoemde steden (New York, Parijs en Berlijn) en deel willen nemen aan (seksuele) activiteiten binnen de lokale homogemeenschap wordt in overweging gegeven zich voor de reis te laten vaccineren tegen meningokokken groep C.

Vaccins
In Nederland zijn twee verschillende vaccins beschikbaar die een langdurige bescherming bieden. Het gaat hier om de zogenaamde conjugaat vaccins NeisVac-C, (beschermt tegen meningokokken groep C) en Nimenrix (beschermt tegen meningokokken groep A, C, W135 en Y). Vaccinatie dient bij voorkeur 7 tot 10 dagen voorafgaand aan de reis te worden toegediend. Het advies is om éénmalig met één van de bovengenoemde vaccins te vaccineren. Mensen met een verstoorde afweer worden geadviseerd zich via hun behandelaar te vaccineren. Het vaccin kan worden gegeven door de (huis)arts of reizigersvaccinatiebureaus en is voor eigen kosten (kosten liggen tussen de €50,- en €80,- afhankelijk van de afleveringsvorm)

MSM in Nederland
Aangezien de Nederlandse bevolking tot 30 jarige leeftijd goed is beschermd en er geen meldingen zijn van meningokokkenziekte onder de groep MSM, is er geen vaccinatieadvies voor MSM in Nederland die niet reizen naar boven vermelde steden.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen