Drie miljoen euro voor vaccin tegen teken

Array

Het AMC gaat met zes Europese partners onderzoek doen naar een vaccin tegen teken. De inenting moet voorkomen dat de beestjes ernstige ziektes verspreiden. Samen krijgen de onderzoekers een Europese FP7-subsidie van drie miljoen euro.

De ziekte van Lyme, teken-encefalitis (hersenontsteking) en humane babesiose (veroorzaakt door een parasiet) zijn ernstige aandoeningen die steeds vaker voorkomen in Europa. Ze worden verspreid via de beet van een teek. Tegen de meeste ziekten die teken verspreiden, kun je je niet laten inenten. Daarom wil een Europees consortium geleid door internist-infectioloog Joppe Hovius van het AMC het bewijs leveren dat één vaccin tegen de teek al deze aandoeningen kan voorkomen.
Om dat te kunnen doen, gaan zij onderzoeken hoe de teek tijdens het voeden bacteriën, virussen en parasieten overdraagt. Hierin spelen bepaalde eiwitten in het speeksel van de teek een cruciale rol. teekDe onderzoekers willen dat ene eiwit vinden dat bij de overdracht van alle ziekteverwekkers betrokken is. Het vaccin zou dan tegen dat eiwit gericht moeten zijn.
Daarnaast willen de onderzoekers achterhalen welke antistoffen mensen en dieren aanmaken die immuun zijn voor teken. Sommige diersoorten en waarschijnlijk ook mensen ontwikkelen, nadat ze jarenlang meerdere keren zijn gebeten, een afweerreactie tegen teken: die bijten wel, maar kunnen niet goed voeden en zo ook geen ziekteverwekkers overdragen. Door te achterhalen om welke antistoffen het precies gaat en tegen welke tekeneiwitten die gericht zijn, kan het consortium een nieuw vaccin ontwikkelen.

Het project draagt de naam ANTIDotE: Anti-tick Vaccines to Prevent Tick-borne Diseases in Europe (www.antidote-fp7.org) en gaat in december van start en zal vijf jaar duren. In het consortium is de aanwezige expertise uit Europa over de ziekte van Lyme, humane babesiose en teken-encefalitis gebundeld. Deelnemers zijn: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Institute of Parasitology, Biology Center, Academy of Sciences of the Czech Republic (Tsjechië), Free University of Berlin (Duitsland), het Center for Cooperative Research in Biosciences (Spanje), het bedrijf GenXPro (Duitsland) en het Institute of Virology van de Slovak Academy of Sciences (Slowakije).

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen