Twee ERC Advanced Grants voor AMC

Het AMC heeft voor 2013 twee prestigieuze Advanced Grants van de European Research Council in de wacht gesleept.De twee AMC-onderzoekers zijn celbioloog prof. dr. Hergen Spits en oncogeneticus prof. dr. Rogier Versteeg. Behalve de onderzoeksideeën wordt ook de track record van de onderzoekers en hun onderzoeksomgeving beoordeeld.

De twee bekroonde AMC-projecten zijn: Hergen Spits – The roles of innate lymphoid cells and rhinovirus in asthma exacerbations
Acute aanvallen van astma vormen, vooral bij jonge kinderen, een groot probleem. De belangrijkste oorzaak is besmetting met menselijke verkoudheidsvirussen (Human Rhinoviruses, HRV). Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat type 2 T-helpercellen (Th2 – onderdeel van het afweersysteem) in dat proces een cruciale rol spelen. Echter, Th2-activiteit alléén biedt geen afdoende verklaring. Een ander type afweercel (Innate Lymphoid Cells, type 2 oftewel ILC2), lijkt eveneens van essentieel belang. medisch-onderzoekNa activatie produceren deze cellen grote hoeveelheden van bepaalde cytokines, stoffen die een rol spelen in immuunreacties. Uiteindelijk kan dit leiden tot astma, zo bevestigt onderzoek bij muizen. Het lijkt er dus op dat niet Th2- maar ILC2-cellen de voornaamste aanjagers zijn van acute astma-aanvallen.
AMC-onderzoeker en hoogleraar Celbiologie Hergen Spits vermoedt dat verkoudheidsvirussen direct of indirect inwerken op ILC2. Die cellen produceren, zo is de gedachte, als reactie daarop cytokines, die op hun beurt weer een astma-aanval kunnen uitlokken. Het onderzoeksproject van Spits richt zich op het ontrafelen (in een muismodel) van werking en functie van ILC2s na infectie met HRV, het testen van stoffen die menselijke ILC2-cellen in de longen kunnen beïnvloeden en het ontwikkelen van middelen (monoklonale antilichamen) die aangrijpen op HRV. Het uiteindelijke doel: nieuwe medicijnen die tegelijkertijd zowel ILC2-cellen als HRVs beïnvloeden, en waarmee astma-aanvallen niet alleen behandeld maar ook voorkomen kunnen worden.

Rogier Versteeg – ‘Challenging the gaps in global cancer concepts by a real life tumor: human childhood neuroblastoma’
De kankercellen in een tumor vormen geen homogene massa van identieke cellen, maar zijn een bonte verzameling heterogene cellen met unieke eigenschappen die op ingenieuze wijze van elkaar afhankelijk zijn. Bij de genezing van kanker wordt geprobeerd de cellen in het tumor te doden, maar doordat er zoveel verschillende soorten cellen zijn, lukt dat nooit helemaal.
De meeste kankercellen zijn dood na een behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie, maar er zijn cellen in de tumor met andere eigenschappen die de dans weten te ontspringen en de kanker in een latere fase doen terugkeren. Ze zijn bij wijze van spreken zo glibberig als een aal en daarom moeilijk te tackelen met een therapie.
In zijn project wil AMC-onderzoeker Rogier Versteeg, hoogleraar Genetica, in het bijzonder genetica van de moleculaire kinderoncologie, de variatie aan kankercellen in een tumor in kaart brengen. Hij doet zijn onderzoek in neuroblastomen, een zeldzame vorm van kanker aan het zenuwstelsel die bij jongen kinderen voorkomt. Hele jonge kinderen kunnen genezen, maar als de diagnose wordt gesteld na hun tweede levensjaar dan zijn de vooruitzichten slecht.
Begin vorig jaar is de onderzoeksgroep van Versteeg erin geslaagd het complete genetische materiaal van deze tumor te ontrafelen. Dat was een primeur die leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Met de beurs gaat het onderzoek zich richten op het ontstaan van de heterogeniteit van de kankercellen in het neuroblastoom. Ook wordt gekeken wat de verschillen zijn en volgens welke ‘paden’ deze verschillen ontstaan. Het doel is een therapie te ontwikkelen die alle variaties van de tumorcellen effectief te lijf gaat om zo de patiënt werkelijk te verlossen van de kanker.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen