InterSystems HealthShare ontvangt als eerste IT-product in zorgsector certificaat voor interoperabiliteit van IHE USA/ICSA Labs

Array

Strategisch platform maakt met actieve analyse functionaliteit baanbrekende toepassingen mogelijk bij genetwerkte organisaties in de zorgsector
InterSystems, mondiaal toonaangevend in software voor informatie uitwisseling in de zorgsector, heeft voor haar product InterSystems HealthShare®  het IHE USA certificaat voor IT interoperabiliteit en beveiliging in de gezondheidszorg ontvangen.  Dit onafhankelijke certificeringprogramma is een initiatief van de non-profitorganisatie IHE USA en ICSA Labs,  een zelfstandige divisie van het internationale telecommunicatiebedrijf Verizon. HealthShare voldoet als  één van de eerste zorggerelateerde IT-producten  aan de strenge criteria, verbonden aan het certificaat..

Het certificeringprogramma komt voort uit de toenemende ongerustheid bij zorginstellingen over het feit dat de momenteel gebruikte software, de medische apparaten en IT-systemen niet compatibel zijn. Daardoor is het op een veilige wijze uitwisselen van patiëntengegevens complex en kostbaar.  Binary Code AbstractinaDoor het bewerkstelligen van interoperabiliteit tussen uiteenlopende systemen en tussen verschillende instanties zijn voordelen qua kwaliteit en veiligheid te realiseren met omvangrijke, moderne elektronische patiëntendossiers.

InterSystems HealthShare is een strategisch platform voor informatiesystemen in de gezondheidszorg.  Het staat organisaties toe gegevens over patiënten te vergaren en te delen. De oplossing voorziet tevens in de functionaliteit voor real-time analyse. Op basis daarvan zijn acties te initiëren via ziekenhuisnetwerken, locale zorggemeenschappen dan wel via regionale of landelijke zorgnetwerken.  HealthShare omvat faciliteiten die ruimte bieden  aan nieuwe initiatieven rondom populatiegericht medisch onderzoek (bevolkingsonderzoek). Ook leent het systeem zich prima voor de afstemming van diverse zorgactiviteiten of het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid bij zorgprojecten. Daarnaast maakt het InterSystems-product het mogelijk om meer patiëntgerichte zorg te verlenen.

 

De HealthShare oplossing onderging een reeks rigoureuze en diepgaande testprogramma’s in het IT-infrastructuurdomein van IHE alvorens voor certificering in aanmerking te komen.  Die testen omvatten alle functies rondom interoperabiliteit , het delen van klinische documenten, het identificeren van patiënten, het vastleggen van gegevens voor het achteraf vaststellen van een correctie werkwijze (audit logging) en de beveiliging.

IHE USA and ICSA Labs streven een gemeenschappelijk doel  na bij het sneller invoeren van bruikbare  en veilige technologie voor interoperabiliteit van zorginformatiesystemen, gericht op het verhogen van de kwaliteit van de zorg.  Daartoe zijn beide organisaties een samenwerking aangegaan. IHE certificering moet het kwaliteitsniveau binnen de bedrijfstak verhogen.  Tegelijkertijd biedt het kopers van IT-producten in de zorg een onafhankelijk oordeel over een geaccepteerd, repeteerbaar proces, gericht op kwaliteit en robuuste  voorzieningen voor optimale veilige gegevensuitwisseling binnen de sector.

Het certificeringsprogramma werd afgelopen januari gepresenteerd tijdens  2013 IHE North American Connectathon.

Focus op standaarden voor interaperabiliteit
InterSystems zet al langer de toon bij wereldwijde programma’s voor het testen en certificeren van interoperabiliteitfuncties, inclusief de jaarlijkse IHE North America Connectathon,  de Europese variant  daarvan (IHE Europe Connectathon) en bij IHE Australia Connectathon. Al deze programma’s richten zich op het bevorderen van het gecoördineerd gebruik van gangbare standaarden binnen ziekenhuizen.  InterSystems participeert ook in HIMSS Interoperability Showcase™,  een interactief demonstratiemodel van een werkend ziekenhuisinformatiesysteem, getoond op het HIMMS congres afgelopen maart.

“Bij onze klanten is interoperabiliteit vanuit strategische overwegingen noodzakelijk. Door ervoor te zorgen dat HealthShare voldoet aan de IHE standaard, ondersteunen we de organisaties in de zorg in elke fase van hun projecten gericht op het realiseren van betere resultaten tegen lagere kosten.  Dergelijk IT-trajecten omvatten efficiencyslagen rond het vastleggen, aggregeren en delen van patiëntendata. Gelijktijdig leveren we real-time analyses die bijdragen aan het vergroten van de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt,” aldus Paul Grabscheid, vice president strategische planning bij  InterSystems.

Het certificeringsprogramma ondergaat een uitbreiding in de vorm van bijeenkomsten komend najaar met virtuele testen, die doorlopen tot de 2014 IHE North American Connectathon  conventie, die van 27 tot 31  januari zal worden gehouden in Chicago.  Voor meer informatie over certificering en door IHE USA gecertificeerde producten, kijk op  https://www.icsalabs.com/technology-program/ihe-usa-certification.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen