LUMC ontslaat frauderende onderzoeker

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een medewerker ontslagen die bij het verzamelen van onderzoeksgegevens gefraudeerd heeft. Een interne onderzoekscommissie toonde aan dat de medewerker bewust laboratoriumonderzoek manipuleerde. De medewerker heeft bekend en het ontslag geaccepteerd. Daarnaast trekt het LUMC twee wetenschappelijke publicaties van deze medewerker terug. De fraude werd ontdekt door directe collega’s van de afdeling Reumatologie.

“Het LUMC betreurt het incident ten zeerste,” zegt Pancras Hogendoorn, lid Raad van Bestuur en decaan van het LUMC. “Duidelijk is wel dat er voor patiënten op geen enkel moment een onveilige situatie is ontstaan, omdat de manipulatie plaatsvond met testmateriaal in het laboratorium.” Na een melding van een medewerker is er in juni een onderzoekscommissie ingesteld. De commissie deed onderzoek naar de reden van de gebrekkige reproduceerbaarheid van bepaalde onderzoeksresultaten in het laboratorium van de afdeling Reumatologie. De uitkomst van het onderzoek toonde aan dat er door één medewerker bewust gefraudeerd is.fout niet waar

Wetenschappelijke integriteit
“Het LUMC prijst het gedrag van de oplettende collega die de fraude aan het licht heeft gebracht,” aldus Hogendoorn. “Wetenschappelijke integriteit is een absolute noodzaak om het vertrouwen van patiënten, onderzoekers en de maatschappij te verkrijgen en te behouden.” De clinical trial waar het laboratoriumonderzoek deel van uit maakte, is stopgezet. Het gaat om een onderzoek dat was opgezet om te voorspellen bij wie het middel omalizumab de ziekteactiviteit van reumatoïde artritis kan onderdrukken. Alle deelnemers aan dit onderzoek zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Meer publicaties controleren
Naast de twee terug te trekken publicaties controleert de onderzoekscommissie nu eerdere wetenschappelijke publicaties waarbij de onderzoeker betrokken is geweest. Afhankelijk van de uitkomst van dit vervolgonderzoek zullen, indien nodig, nog andere wetenschappelijke publicaties worden teruggetrokken.

Integriteitscodes
Het LUMC hanteert integriteitcodes gebaseerd op de landelijke gedragscodes. Er is een vertrouwenspersoon voor meldingen van vermoedens van wetenschappelijk wangedrag. Elke melding leidt tot een onderzoek en het instellen van een interne commissie, die formele procedures en hoor- en wederhoor hanteert. Daarnaast heeft het LUMC een researchcode. De code wijst medewerkers (en de buitenwereld) op wetenschappelijke integriteit en transparantie. Goed werkgeverschap is uiteraard ook van belang: niemand is schuldig totdat het tegendeel bewezen is.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen